Тревожно ниският нальот на летците застрашава безопасността на полетите и сигурността на страната. Това каза президентът Румен Радев в авиобаза "Граф Игнатиево", където присъства на деня за високопоставени гости на международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020".

Той заяви, че за да бъде решен проблема трябва да има действия. Той заяви, че тази година нальот е най-нисък от много години насам.

Като предизвикателства пред българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната президентът Радев определи осигуряването на всички необходими условия, за да може новият боен самолет F-16, за който България вече е платила авансово, да се приеме, въведе в експлоатация и да носи бойно дежурство.

Годината е най-критичната за авиацията ни, алармира президентът

Годината е най-критичната за авиацията ни, алармира президентът

След два часа, прекарани в съдебната зала

По думите му до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с новите самолети ни делят още дълги години и трябва да се направи необходимото, за да може българското небе да продължи да се охранява от български летци с български самолети.

Трябва да получим още осем самолета, трябва да се разгърне цялата тази инфраструктура, наземно оборудване, обучение, начална експлоатация тук и едва тогава ще може да носим пълноценно бойно дежурство с новите изтребители, коментира още държавният глава. Това според президента ще се случи не по-рано от 2025-2026 г. и то без да става дума за окомплектоването на цяла ескадрила.

Румен Радев припомни, че е разговарял с ръководството на Министерството на отбраната, на Щаба на отбраната и на командването на ВВС относно сформирането на офис F-16 към Министерството на отбраната за минимизиране на риска за тази програма.

Все още нямаме необходимата изправна авиационна техника според Радев

Все още нямаме необходимата изправна авиационна техника според Радев

Държавният глава призова за по-енергични мерки от МО

Президентът подчерта, че международното учение е ценно, защото съвременните въздушни операции са изключително сложни и развитието на наука, тактики, техники и процедури за тяхното водене изискват колосални ресурси, с които България не разполага. По думите на Румен Радев учението ще допринесе и за това нашите летци и авиационни специалисти да придобият умения и знания на високо ниво.

Международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка - 2020" се провежда от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на България. В съвместните полети са включени 11 типа авиационна техника от Военновъздушните сили на България, Гърция, Канада, Румъния и САЩ, които оперират от 7 различни военни летища. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия.

Припомняме, че през октомври 2015 година Румен Радев, като командир на ВСС, подаде оставка с аргумент - непоследователна политика за стабилизиране на бойната авиация и несъгласие чужди самолети да охраняват българското небе. В последствие тази оставка бе оттеглена, за да я подаде месеци по-късно и да влезе в политиката. Неведнъж обаче пилотът и политикът Радев е настоявал, че нальотът трябва да се увеличи.

Със 100 млн. лева строим писти за новите изтребители Ф-16

Със 100 млн. лева строим писти за новите изтребители Ф-16

Те ще се ползват и от сегашните бойни самолети във ВВС

News.bg припомняме още, че на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.