Президентът подклажда насилието. Това заявява социалният министър Деница Сачева в интервю за предаването на "Дойче Веле" "Conflict Zone", съобщава БГНЕС.

Запитана защо кабинетът не подава оставка, тя подчертава, че на площада няма повече от 6000 души, докато над 1 милион са гласували за това правителство.

Министърът посочва, че именно държавният глава трябва да говори за единство и да стартира диалог. Вместо това обаче той правел обратното и подклаждал насилието.

Сачева е категорична, че войната между правителството и президентството не се отразява добре на стабилността.

Относно данните, че ръстът на БВП у нас през последните десет години е едва 50%, както и че страната ни продължава да има и най-ниската средна заплата в ЕС, тя отрече тези показатели не са в резултат от корупция и лош мениджмънт.

Когато започнахме, минималната заплата в държавата беше 250 лева, а сега е 610 лева, изтъква Сачева.

Каракачанов: Отдавна не се коментира вариант с оставка на правителството

Каракачанов: Отдавна не се коментира вариант с оставка на правителството

Не се предвиждали и повече смени на министри

Запитана защо няма нито един осъден по високите етажи на властта нито сред водещите престъпни босове, тя посочи, че делата са все още в съда и обърна внимание, че части от настоящите протести са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие заради неплатени данъци в размер на повече от 700 милиона (Васил Божков - бел.ред.).

По нейни думи правителството се вслушва в някои от исканията на протеста - в тези на "младите хора, които искат по-добра правосъдна система и по-безкомпромисна борба срещу корупцията".

Сачева контрира твърденията, че ситуацията с медийната свобода в България се влошава с думите, че над 60% от медийното отразяване у нас е критично към правителството. Не бих казала, че това е недостиг на медийна свобода, заявява тя. Според нея хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите у нас.

Нашият премиер си има собствена специфика на говорене, отбеляза Сачева на въпрос дали е признак за уважение към свободните медии премиерът да нарича журналистките "мисирки".

Сачева изключва оставка на кабинета, не вижда идеология на протестите

Сачева изключва оставка на кабинета, не вижда идеология на протестите

Ескалацията на омразата щяла да се върне като бумеранг към организаторите на протеста