Състав на Софийския градски съд (СГС) вписа в регистъра си движение "Да, България" на Христо Иванов.

Съдът счете, че са спазени законовите изисквания по глава втора относно учредяването и регистрация по Закона за политическите партии.

Вписва Национален съвет на партията със 102-ма членове. Сред членовете на Изпълнителния съвет са Христо Иванов, Александър Кръстев, Антоанета Цонева, Вера Асенова, Веселин Йорданов.

Христо Иванов подава документи за регистрация на „Да, България”

Христо Иванов подава документи за регистрация на „Да, България”

От партията се опасяваха, че съдът ще попречи на регистрацията

Христо Иванов коментира решението с думите: "Да, България" отива на избори.

Решението на съда подлежи на обжалване в седем дневен срок - 6-ти февруари.

За регистрацията на партията по делото бяха приложени 12 тома доказателства. Молбата за регистрация е подадена на 15-ти януари, а учредителното събрание на 7-ми януари.

Към делото е приложен протокол от учредителното събрание, от което става ясно, че събраните подписи на учредители са 1235 - много повече от необходимия брой. Съдът счете, че е приет устав, съобразен с изискванията на закона. Предоставено е и удостоверение за уникалност на името.

Христо Иванов коментира, че бързината, с която е регистрирана партията, не е безпрецедентна за българската съдебна власт. Той посочи, че още в самото начало са казали, че документите им са изрядни. По думите му от съдебно-административна гледна точка няма нищо изненадващо. Изненадата била за тези, които грешно са смятали - предимно български политици, макар и някои от тях с адвокатски права.

"Да, България" отива на избори сама, категоричен бе Иванов. Той изтъкна, че никого не разделят. "Не очаквайте от нас да се включваме в сектариански свади, които са характерни за дясното", каза още той и настоя, че "Да, България" не желае да търси тази политическа идентификация.

"Нашата цел не е да цепим дясното, нашата цел е да предефинираме центъра на българския политически живот - централната му тема, която досега се считаше, че е гарантирана от международни структури като ЕС и НАТО, днес обаче все повече е под съмнение", коментира Иванов.

От "Да, България" считали, че в центъра на българския политически живот трябвало да бъде поставена темата за отвоюването на българския политически живот от корупционния модел, което не било нито лява, нито дясна тема.

Христо Иванов настоя всички, които имат желание да поставят тази кауза на дневен ред в първия ден след изборите да започнат разговори за "антикорупционен блок".

На въпрос тази покана важи ли за ГЕРБ, Иванов заяви, че поканата е към всички народни представители, които искали да се борят срещу корупционното робство, но това означавало, че трябвало да скъсат с определени традиции.

"Ние смятаме, че ГЕРБ, БСП и ДПС са причина за българския корупционен модел", коментира още той.