3000 държавни чиновници трябва да бъдат съкратени до края на мандата на правителството.

Това съобщи в Силистра министърът на държавната администрация Николай Василев, цитиран от БНТ.

Така за 4 години административният апарат ще намалее с 10 000 щатни бройки.

7 000 държавни служители са съкратени от началото на мандата и в това няма никаква драма, категоричен е министър Василев.

"Няма никаква връзка между качеството на работата, която се върши и броят на хората, които я вършат. Според мен с 10 000 души по-малко администрацията ще работи по-добре, а не по-зле."

Според министър Василев, критиките на Европа за липса на достатъчен административен капацитет у нас не касаят броя на държавните служители, а качеството на тяхната работа.

От 1 юли средната работна заплата в областните администрации става 750 лева, съобщи министър Василев.

В Силистра той откри електронна система за управление на опашките в териториалната дирекция на НАП.

По проект на министерството в страната ще бъдат внедрени общо 39 такива системи.

"Оттук-нататък почти всеки ден ще има по един готов обект някъде в страната", каза Василев.

До месец такава система ще има и в паспортната служба към силистренската дирекция на полицията.

За сега няма особен резултат от програмата „Разбираема България" за транслитерацията на българските наименования на латиница, призна министърът.

„Всъщност единствено Министерството на администрацията, областните администрации и фонд „Републиканска пътна инфраструктура" спазват правилата за транслитерация и водят тази политика. Никой друг, което означава всички министерства, всички общини. Реално никой друг", заяви минстърът и добави:

И ето, виждаме как мандата свършва. Накрая на мандата ще разкритикувате справедливо, че ние нищо не сме постигнали. В момента разсъждаваме на тема да напишем закон. Защото, ако няма закон, се оказва, че няма друга сила, която може да накара, включително и най-претенциозните министерства, да се замислят по тази тема", каза още Василев.