Днес новоназначеният посланик на Япония - Негово Превъзходителство Макото Ито се срещна с български медии за първи път.

На конференцията в резиденцията на посолството бяха представени акцентите в културната и икономическа програма на посолството за 2011 година. 

"След 2007 година, когато България се присъедини успешно към ЕС, характерът на японо-българските двустранни отношения се промени и от отношения, в центъра на които бе икономическата помощ, преминахме към отношения на взаимно сътрудничество на различни нива.

България е известна в Япония със своята древна история и традиции, уникална култура, прелестна природа, красотата на българската музика, киселото мляко, Котоошю и много други положителни асоциации.", сподели Н.Пр. Макото Ито.

Основните акценти в активностите на посолството в сферата на бизнеса са двустранното сътрудничество, както и посещението на българския министър-председател в Япония (22-26 януари).

Културните мероприятия ще бъдат представени от: конкурс по японско ораторско майсторство (16 април), фото-изложба "Духът на Япония" (от 12 май до 12 юни) и разбира се, Дните на японската култура (от края на септември до края на ноември).

Важни сфери на двустранното сътрудничество през 2011 г. са икономиката и инвестициите в промишлеността и частния сектор, на регионално и други равнища.

Сред примерите за мащабни японски инвестиции от последните няколко години са заводите за авточасти на Язаки, болница "Токуда", вятърна електроцентрала „Калиакра".

Посланикът е убеден, че има още неизползвани възможности за развитие на японо-българските икономически отношения.

За него е важно да се оползотворят посещенията на делегациите на „Кейданрен" и на смесената японо-българска икономическа комисия през юли миналата година в България.

"Особено когато говорим за японски инвестиции, в повечето случаи става дума за дългосрочни и мащабни ангажименти като начални капиталовложения в мощности и съоръжения, откриване на нови работни места, и др. 

Ето защо, японските инвеститори търсят ценни инвестиционни решения. За целта е необходима надеждна бизнес среда, прозрачна, ефективна и предвидима администрация.", допълни  Н.Пр. Макото Ито.

Акценти в програмата на посолството за 2011 г:

1. Посещение на българския министър-председател в Япония (22-26 януари)

Среща на българския министър-председател с японския министър-председател Наото Кан за размяна на мнения за двустранните отношения и международната обстановка.

2. Конкурс по японско ораторско майсторство (16 април)

Конкурсът се провежда ежегодно от 1994 година насам.

През последните няколко години изучаващите японски език в България са нараснали многократно и в момента около 1000 души из цялата страна ентусиазирано изучават японски език.

3. Фото-изложба "Духът на Япония" от 12 май до 12 юни

През месеците май и юни в националната художествена галерия ще бъде открита изложба на съвременна японска фотография „Духът на Япония във фотоси".

На нея ще бъдат представени фото-творбите на 11 японски фотографи, които се опитват да покажат образа на Япония по един оригинален начин.  

4. Дни на японската култура (от края на септември до края на ноември)

22-ро издание на „Дни на японската култура" в България.