Ако парламентарните избори се провеждаха на 5 март, в Народното събрание със сигурност биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака" и СДС.

Това показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 28 февруари и 5 март сред 1000 души, съобщава БНР.

Според данните 27.9 на сто от анкетираните биха дали вота си за ГЕРБ, 15.7 на сто - за БСП.
Дистанцията между БСП и ГЕРБ се запазва в последните месеци сравнително устойчива и е над 10 процента, коментират социолозите.


 

33.6 на сто изобщо не биха отишли до урните.

6.9 процента от попитаните биха гласували за ДПС , а 6.3 на сто - за "Атака". За СДС биха дали вота си 3.5 на сто от интервюираните.

За тези партии, които в момента са парламентарно представени, но при едно ново гласуване остават извън, 2 процента биха пуснали бюлетина за ДСБ, 1.5 на сто - за НДСВ, а един процент отговарят, че биха подкрепили ВМРО.


В обществените нагласи през март расте влиянието най-вече на ГЕРБ и на „Атака", За това допринасят публичните изяви на двете партии от последните седмици.

Докато при ГЕРБ става дума за трайна представа за прогресираща формация, то при „Атака" се регистрира събитийно влияние, коментират социолозите.
Докато през януари 2008 г. едва според 16 на сто е нараствало влиянието на партията на Волен Сидеров, то в началото на март, след участието в митинга на опозицията и честването на националния празник 3 март, делът на българите, според които влиянието на „Атака" расте, е вече 28 процента, коментират от НЦИОМ.
СДС и ВМРО също печелят от участието си в мероприятия на опозицията - в сравнение с януари двойно нараства делът на хората, според които расте влиянието на СДС и на ВМРО, показва проучването.