Депутатите не си намалиха заплатите. Предложението беше на Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме". То бе отхвърлено и на заседанието на комисията за изготвяне на правилника на парламента.

Днес председателят на Народното събрание Ива Митева отново поясни тезата си, че заплатата й на председател на 45-ия парламент е била по-ниска, отколкото като е била директор на дирекция и е готова да си покаже фиша. За нея темата е популистка. Все пак Митева поиска проверка на заплатите на регулаторните органи, които са зависими от депутатската заплата.

Мая Манолова иска 1400 лв. депутатска заплата

Мая Манолова иска 1400 лв. депутатска заплата

А спестените средства да бъдат насочени за лични асистенти за хората с увреждания

Мая Манолова контрира, че българските граждани получават по 700 лв. заплата и спорът е лицемерен.

В крайна сметка депутатите гласуваха, като 8 бяха "за", 109 "против", 31 се въздържаха. Шестима "за" бяха от групата на Мая Манолова, която е и вносител, като тя се състои от 13 народни представители.

Народните представители ще получават заплата колкото три средномесечни в обществения сектор, или около 4.500 лв. На всеки три месеца заплатата се обновява.

Отделно депутатите получават допълнително средства за работата в комисии, разходи за транспорт и 2/3 за сътрудници и помещения. Те обаче вече ще се изплащат по банков път - целта на предложението на ИТН е формулирана - да се спрат парите в плик.