Мая Манолова настоя депутатските възнаграждения да бъдат намалени от близо 7 000 на 1 400 лв. За това от коалицията "Изправи се! Мутри, вън! обявиха на брифинг в парламента, че внасят проект на решение, с което искат заплатите на народните представители да бъдат намалени на от три на една средна работна заплата в размер на 1 400 лв.

"В условията на здравна, социална и икономическа криза, когато хората мизерстват, когато бизнесът е на колене и когато малките фирми фалират и не получат помощ от държавата не следва народните представители да получават заплата от по няколко хиляди лева", подчерта Манолова.

По думите й това ще бъде знак към хората, че депутатите, които те са излъчили в парламента, се съобразяват с тежката ситуация, в която се намират гражданите. С това решение коалицията предлага да бъдат и министрите, министър-председателят, вицепремиерите, шефовете на агенции и лицата, които заемат висши държавни длъжности. "Ние предлагаме спестените средства от заплати да бъдат насочени към МТСП и да бъдат използвани за предоставяне на лични асистенти за хората с увреждания", изтъкна Манолова.

БСП не искат увеличение на депутатските заплати

БСП не искат увеличение на депутатските заплати

Ако не се приемат предложенията на социалистите, заплатата ще се качи още

"Не е честно, не е справедливо и не е морално, докато хората с увреждания изнемогват и нямат лични асистенти, в същото време лицата, които са назначени да работят за хората, да получават заплата от хиляди левове", уточни Мая Манолова.

Тя се надява законотворците да подкрепят предложението на коалицията, което важи до края на тази година, считано от полагането на депутатската клетва. При приемането на новия правилник на парламента ще настояваме това да стане текст от самия правилник. "Освен едната средна работна заплата да получават депутатите през целия мандат на това Народно събрание, ние ще настояваме и за следващото Народно събрание, докато се приеме отделен финансов план", категорична бе Манолова.

Тя напомни и че други предложения на коалицията, напр. депутатите да се откажат от служебни автомобили, отстъпки на самолетни билети, транспортни разходи и безплатни билети, не били приети.