Без "Продължаваме промяната" ние не можем да дадем решение на настоящата криза, защото те са най-голямата политическа група и, ако ние опитаме да сформираме правителство извън тях, това няма да е нещо, което на нас ще ни харесва, първо, второ - което ще бъде харесвано от българските граждани, и трето - няма да отговаря на принципите, които ние сме си поставили. Това каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в ефира на БНТ.

Сандов посочи също, че ДБ е последователна в принципите си, действията си и политиките, които е заявила.

По думите му "Демократична България" със сигурност ще направи всичко възможно за реализирането на третия мандат за съставяне на правителство, но без да минава границите, които политическата формация никога не е прекрачвала. "За разлика от ГЕРБ например, които дълги години, спомняме си - сутринта лидерът на ГЕРБ казва едно, на обед то вече е друго, вечерта може може да е или върнало се на първото, или сменило се на трето нещо, съвсем различно", коментира той.

Борислав Сандов отбеляза още, че за ДБ е важно да има работещ парламент и мнозинство, което застане зад определена промяна.

Той посочи също, че парламентът има много работа до края на годината. "Уви, два месеца, през които той няма да работи, ще бъдат проблематични. Те могат да са проблематични от гледна точка на приемане на реформи, свързани с Плана за възстановяване, може да са проблематични от гледна точка на неизпълнение на европейското законодателство, свързано с наказателни процедури и т.н.", добави Сандов.

Румен Радев няма да бърза: Има още работа

Румен Радев няма да бърза: Има още работа

Причината – трябвало да бъдат приети закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост

Той смята също, че няма процедурно бавене от страна на президента Румен Радев. Според Борислав Сандов, ако се избърза, евентуалните предсрочни избори ще са през септември, когато много хора още няма да са се върнали от морето и избирателната активност ще е много ниска.

"За нас е по-добре този парламент - ако няма възможност да се направи правителство в рамките на този парламент, то поне да довърши някои от стартираните вече инициативи и да отидем на избори в началото на октомври", изтъкна той.

Няма едно ясно видимо решение, което ще се появи след тези избори, което да създаде един много сериозен комфорт, смята Сандов.

По думите му, ако се стигне до предсрочни избори, ДБ ще проведе задълбочено проучване и разговори с ПП и след това ще реши дали да се яви на вота заедно с тях.

ДБ готови да говорят с всеки за съставяне на кабинет

ДБ готови да говорят с всеки за съставяне на кабинет

Тази зима руснаците могат да спрат газта и ще стане трудно, призна Христо Иванов

Във връзка с евентуални разговори на ДБ с ИТН за съставяне на правителство с третия мандат, той заяви: "Най-големият проблем, довел до разпадането на предходната коалиция и предходното управление е, е Слави Трифонов, който е изолиран в дома си, далеч от политическите разговори, неучастващ пряко в коалиционните съвети."

Сандов определи поведение на Трифонов като непредвидимо, но не изключи възможността за разговор с него.

Слави Трифонов съди Кирил Петков

Слави Трифонов съди Кирил Петков

Размерът на иска е 50 000 лв.

Екоминистърът коментира и климатичните промени. Според него те имат много по-сериозни отражения от ковид пандемията и войната в Украйна. "Те са всъщност слонът в стаята, който ние малко не виждаме, но произтичащите от него проблеми са много сериозни от тези. Включително през унищожени реколти, които могат да доведат до масов глад", подчерта той.

По думите на Борислав Сандов се предвижда, че климатичните промени имат потенциала в следващите години да отключат 850 млн. мигранти. Той каза още, че България като едно от добрите места за живеене представлява интерес за тези мигранти, като те може да потърсят по-добро бъдеще у нас и страната ни може да се озове в много по-тежка бежанска криза от сирийската.

Климатични промени влизат в променените учебници

Климатични промени влизат в променените учебници

България е сред страните, в които средната експозиция на населението на фини прахови частици е от високите