Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви, че се очакват по-строги действия към ТЕЦ "Марица" 3 в Димитровград

В отговор на парламентарен въпрос, зададен от депутата от ИТН Силви Петров, Сандов обясни, че площадките на ТЕЦ-а се следят постоянно чрез различни методи - автоматична измервателна станция за фини и прахови частици, пунктове за мониторинг и други. 

Екоминистърът ще вземе крути мерки срещу замърсяването на въздуха със серен диоксид

Екоминистърът ще вземе крути мерки срещу замърсяването на въздуха със серен диоксид

България не покрива критериите в района на Димитровград

Установено е, че местоположението отговаря на изискванията, а разположението на площадките се разглежда в съответствие с нормите. Тази година е имало преглед на станциите, които са част от системата, а в момента тече и преглед на пункта в Димитровград. След извършени проверки се потвърждава тенденцията за стойностите на серен диоксид, "но не може да се търси съвпадение в резултата, тъй като двете станции са разположени на различни места".

Опасни нива на серен диоксид във въздуха са били отчетени в Димитровград

Опасни нива на серен диоксид във въздуха са били отчетени в Димитровград

Проблемът е бил причинен от вредни вещества от ТЕЦ "Марица 3"

Сандов обясни още, че от РИОСВ-Хасково е поискано да извърши действия по засилен контрол на електро централата. С тази цел има видеонаблюдение чрез 8 видеокамери на площадката на ТЕЦ "Марица 3", осъществява се проследяване от мобилна станция и НИМХ - посока и скорост на вятъра, повишение на нормите на серен диоксид с цел недопускане на повишаване.

Установени са 24 превишавания за серен диоксид в рамките на 1 г. и ако продължи превишаването на нормите на въздуха в Димитровград се очакват по-строги мерки.

ТЕЦ "Марица 3" е от проблемните, функционира заради високите цените на горивата, в противен случай щеше да е затворен. С основание са притеснени жителите на Димитровград, тъй като централата редовно обгазява със серен диоксид града", поясни министърът на околната среда. Той даде и отчет, че заради замърсяванията са извършени 23 извънредни проверки от май 21 г. до юли 22 г. - издадени са 4 акта за нарушения и 4 акта за постановления.

Протест в Димитровград заради мръсния въздух

Протест в Димитровград заради мръсния въздух

За основен замърсител се смята местният ТЕЦ

Предстои преразглеждане на комплексното разрешително и евентуалното му отменяне. Има и дело в съда Люксембург заради наднормените нива на серен диоксид, чието произнасяне ще стане в рамките на следващия месец и се очаква да се загуби, каза Борислав Сандов. В тази връзка той заключи, че инсталациите в този район замърсяват със серен диоксид и предстоят по-сериозни действия в тази посока.