„Атака” отново иска Народното събрание да осъди геноцида над българите по време на Османската империя. За шести път националистите предлагат това.

Волен Сидеров поиска като ден на почит да се обяви 17 май. Кабинетът пък трябвало да намери подходящо място за мемориал за жертвите. Това щяло да е морален акт на българския народ, според атакистите. 

Изчезва мотивът за бъдещето на България, подчерта Сидеров.

Факт е, че за 500 години България е била унищожена, бесен Каракачанов в НС

Факт е, че за 500 години България е била унищожена, бесен Каракачанов в НС

Жени и деца са били потурчвани по време на робството, напомня патриотът

Според него има редица свидетелства за масови кланета над българите от онова време.

2600 български населени места изчезват, с 50 000 души намалява градско население. Напълно е унищожена цялата елитарна класа, смята лидерът на „Атака”, който прочете пълна справка на турските издевателства, изнасилвания, убийства от башибозука. Волен Сидеров припомни насилственото потурчване.

Много жертви дават българите по време на бунтовете срещу турския гнет, а стотици хиляди са жертвите на башибозукът, изтъкна атакистът. Над 500 000 българи са прогонени от родните си места.

Националистът не издържа на емоцията от всички исторически справки и на няколко пъти се просълзи, като не успя да скрие и треперещия си глас.

Цивилизованият свят е признал геноцида от германския райх над евреите, поде отново Сидеров. Той настоя и нашата страна да отдаде почит над геноцида над българите и това да стане преди 3 март - денят на Освобождението.

Кънчо Филипов от БДЦ поиска да се отложи дебатът по темата, тъй като нямало консенсус. Първо трябвало да се обсъди, според него, във външната парламентарна комисия. Красимир Каракачанов от ВМРО настоя дебатът да не се отлага за пореден път.

Няма как да затворим тази страница, преди да я изговорим до край, изтъкна патриотът. 

За отлагането на темата гласуваха 110 депутати, 46 гласува „против” и 3-ма „въздържал се”. 

Народното събрание не е пехотна рота, ядоса се от своя страна Станислав Станилов и се скара с Димитър Главчев, който председателства заседанието.
Народното събрание не е конвент, не ви е срам, обърна се той към подвикващите от зала депутати.

В кулоарите след гласуването Волен Сидеров обвини Патриотичния фронт, че не са проявили по-ярка позиция по предложението на „Атака”. 

Патриотите, според него, трябвало да кажат на управляващите, че ще оттеглят подкрепата си за властта, ако не осъдят геноцида над българския народ по време на Османската империя.
По думите на атакиста предложението на партията му било морален акт, а поведението на ПФ не било истински патриотизъм.

Сидеров дори ги обвини, че подкрепят протурската политика на ГЕРБ.

Това предложение не иска нито хляб, нито вода, посочи лидерът на "Атака" и допълни, че това не е обществена поръчка за стотици милиони, а един морален жест. 

Той се ядоса, че в Народното събрание се изпращали хора, които не уважават трагедията на собствения си народ и на собствената си кръв.

Такива хора не могат да са народни представители, това не може да бъде НС, категоричен бе лидерът на „Атака”. Тази институция днес се покри с позор, разпали се още атакистът. Патриотичният фронт  постъпи абсолютно подло и цинично, отсече Сидеров, който в днешното гласуване видя влиянието на Анкара. 

На въпроса на News.bg защо се е  разстроил в зала, докато чете издевателствата на башибозука, той отново се просълзи: „Моят дядо е от Булгаркьой. Аз я знам тази трагедия лично от баба ми и от дядо ми”.