Депутатите от 50-ото Народно събрание прекратиха пълномощията на депутата от ПП-ДБ Христо Иванов. Народните представители гласуваха с 225 гласа "За", без "против" и "въздържали се"

Оставката на Христо Иванов обаче разпали страстите в пленарна зала.

В началото на дебатите председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че парламентът започва с хубаво - маха Христо Иванов от парламента. Христо Иванов бе най-вреден в изминалото 49-ото Народно събрание, защото Конституцията бе направена на саздърма. Христо Иванов е може би най-некадърният юрист и ако някой бе на негово място, щеше да се справи по-добре. Парламентът ще има една идея по-добра компетенция оттук нататък с изхвърлянето на Христо Иванов от законодателния орган.

Отговорът на ПП-ДБ не закъсня. Манол Пейков защити Христо Иванов и заяви: "Господин Йорданов, вие няма да можете да бъдете и камъче в обувката на Христо Иванов, защото нямаше да ви усети. Толкова сте мъничък".

Според него планът на ИТН е да си напълнят джоба с жълти стотинки. Тъжно е, че продължавате да събирате кураж, но опитайте се да усмирите нагона си поне. Всички нормални хора виждат какво правите, но поне не минавайте границата на неприличието. Ако продължавате да го правите, ще излизаме и ще ви репликираме, закани се Пейков.

Христо Иванов: Кабинетът би бил на споделената отвратителност

Христо Иванов: Кабинетът би бил на споделената отвратителност

След като положи глетва като депутат, той подаде заявление за напускане на парламента

Тошко Йорданов послуша колегата си от "Възраждане" и заяви, че явно Манол Пейков ще го играе в ролята на Искрен Митев в 50-ото Народно събрание. Явно комисията за психично болните трябва да се направи постоянна, а на временна. Затова ИТН ще подкрепят едно такова предложение, ако то бъде направено в пленарна зала на Партийния дом.

Йорданов още веднъж разкритикува промените в Конституцията и ги определи като тъпи. Тошко Йорданов е щастлив, че Христо Иванов се маха от парламента най-накрая.

Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков също излезе на трибуната и заяви, че няма да отговори на Тошко Йорданов. "Аз искам всички тук да застанем на висотата на трибуната и да благодарим на Христо Иванов, че въпреки всички трудности, развития, той беше един диалогичен народен представител, с когото всички сме имали възможност да работим. За мен беше чест да бъда рамо до рамо с него, защото ако всеки народен представител направи промяна както Христо Иванов, България ще е различна държава. Нека всеки един от нас да има значима роля в развитието на държавата, както Христо Иванов", каза Петков.

Той призова депутатите, ако имат самочувствие, да използват парламента със смисъл, който да се даде някакво достойнство на хората, гласували за тях. Кирил Петков научил, че един шут винаги остава шут. Кирил Петков благодари на Христо Иванов, че е бил депутат от ПП-ДБ.

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че Христо Иванов наистина направил промяна - променил принципите си. На Христо Иванов властта му се услади и реши да управлява през Народното събрание. Христо Иванов наруши принципите си, сядайки в скута на Делян Пеевски за най-вредните промени в Конституцията. Христо Иванов, Асен Василев, Кирил Петков - бяхте една година аватарите на Пеевски и Борисов, танцувахте заради тях и демонстрирайки най-унизителното поведение за българските граждани, категоричен бе Балабанов. За него също е радост, че Христо Иванов няма да е в парламента.

Борислав Гуцанов от БСП също се изказа за подадената оставка като депутат от Христо Иванов. Той призова да не принизява нивото на парламента и да се върви по задачите от дневния ред на парламента. Представете си как изглежда това, което се случва през последните 15 минути, призова Гуцанов и настоя за прекратяване на дебатите по темата.

Йордан Иванов от ДСБ, част от ПП-ДБ, благодари на Христо Иванов за отговорността и за промените в Конституцията. ДСБ е най-дълго съществувалата коалиция и Христо Иванов, заедно с генерал Атанас Атанасов имат принос затова, посочи Иванов.

Пеевски сваля маските: Христо Иванов седял в скута му и пил мазно турско кафе
Обновена

Пеевски сваля маските: Христо Иванов седял в скута му и пил мазно турско кафе

Делян Пеевски иска очна ставка с Христо Иванов дали той и олигарсите зад него искат да завземат прокуратурата