Лидерите на страните членки на ЕС започнаха срещата си в Брюксел с разговори за промените в климата, предаде ДПА. Агенцията изтъква, че те не са на едно мнение за мерките, които трябва да бъдат взети в борбата с промените в климата.

"Ние трябва да поставим ясни цели за намаляване на емисиите на газове с парников ефект и за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници", каза германският канцлер Ангела Меркел в началото на двудневната среща. Тя изрази решимостта си да бъде постигнато споразумение за "амбициозен пакет" от мерки за борба с глобалното затопляне.

Германия, подкрепяна от Европейската комисия (ЕК), призова за определяне на задължителна цел за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници до 20 на сто от общото енергийно потребление на ЕС през 2020 година. В момента на тези източници се падат само 7 на сто от общото потребление на енергия в съюза.

Според Ангела Меркел ако ЕС постигне споразумение за задължително увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници до 20 на сто през 2020 г., това ще бъде "добър пример" за другите страни. Тя обаче призна, че обсъжданията, особено за увеличаването на използването на възобновяеми енергийни източници, ще бъдат трудни, и че ще са нужни още преговори по въпроса.

Сред страните, които подкрепят предложението на Германия, са Великобритания, Люксембург, Швеция и Дания.

Други държави са против това предложение, както и някои европейски компании, които твърдят, че това ще постави Европа в неравностойно положение с нейните конкуренти.

Франция и Финландия, които заводоляват голяма част от енергийните си потребности с ядрена енергия, смятат, че вниманието към възобновяемите енергийни източници трябва да бъде равностойно на интереса към стимулирането на ядрената енергетика.