Журналистите Сашо Диков и Светлана Божилова имат 7-дневен срок за отстраняване на недостатъците в документите си за кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Решението е на Съвета за електронни медии (СЕМ). За поста се кандидатираха осем души.

Решението на медийния регулатор беше взето единодушно, след като председателят на техническата комисия за проверка на документите Симона Велева представи доклада от дейността ѝ. 

СЕМ с двама нови членове в състава си

СЕМ с двама нови членове в състава си

Това са Пролет Велкова и Симона Велева

Техническата комисия имаше за задача да извърши проверка на наличността и редовността на подадените документи от кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия.

Председателят на Комисията - Симона Велева, докладва пред Съвета за електронни медии, че шестима от претендентите за поста, включително настоящият генерален директор на обществената телевизия - Емил Кошлуков, са подали пълен набор от документи и не са открити несъответствия при тях.

Такива обаче има при кандидатите Сашо Диков и Светлана Божилова. Диков, който е кадър на БНТ, след това създаде телевизия "Канал 3", която по-късно бе преобразувана в Нова нюз, не е предоставил официални документи, удостоверяващи необходимия петгодишен трудов стаж в телевизия. 

Осем кандидати за директор на БНТ

Осем кандидати за директор на БНТ

Приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор

"В този смисъл няма трудова книжка или... Предлагам на Съвета да уведоми кандидата да отстрани пропуските в седемдневен срок от съобщението с указания за последици при неотстраняването му така, както е записано и в правилата", каза Симона Велева.

Светлана Божилова не е приложила кратка биографична бележка и резюме на концепцията за развитие на националния обществен доставчик на аудио-визуални медийни услуги. "Приложените документи, а именно мотивационно писмо и декларация за най-малко тригодишен управленски опит на мениджърски позиции, не са подписани и датирани", обясни Велева.

Започва процедурата по избор на нов шеф на БНТ

Започва процедурата по избор на нов шеф на БНТ

Документи на кандидатите за участие в процедурата се приемат до 27 май включително

След изтичането на дадения от СЕМ 7-дневен срок за отстраняване на пропуските, ще стане ясно кои от кандидатите за допуснати до следващия етап от процедурата.

Изслушванията са на 27 и 28 юни, а самият избор - на 29 юни.