Приключи приемането на документите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия.

Своите концепции са подали общо 8 кандидати: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов, Светлана Божилова.

Припомняме, на 5 май Съветът за електронни медии откри процедурата за избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия. Мандатът на настоящия генерален директор Емил Кошлуков изтича на 10.07.2022 г.

Кандидатурите ще бъдат разгледани до 15 юни, а изслушванията на кандидати ще е в края на юни месец. Гласуването ще се състои на 29 юни.

Започва процедурата по избор на нов шеф на БНТ

Започва процедурата по избор на нов шеф на БНТ

Документи на кандидатите за участие в процедурата се приемат до 27 май включително

Емил Кошлуков е настоящият генерален директор на БНТ, чиито мандат изтича на 5 юли. Той беше избран на поста през 2019 г. Преди това е бил програмен директор на Канал 1 и водещ на обзорното публицистично предаване "Още от деня". Минал е през TV7, за кратко през 2014 г. става и изпълнителен директор на TV7 и News7. Кошлуков управляваше и продуцентската компания "Ноу фрейм медия" АД.

Светлана Божилова е доц. д-р по телевизионна журналистика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Директор е на Националната университетска телевизия "Алма матер" и ръководител на Европейската студентска телевизионна мрежа по програма "Младежта в действие" на Дирекция "Култура и образование", ЕК.

Сашо Диков е журналист, водещ на предаването "Евродикоф" по Евроком. Бил е програмен директор и водещ в Канал 3, работил е и в телевизия BiT, както и в Нова телевизия.

Сашо Йовков работи като спортен журналист в БНТ повече от 20 години до освобождаването му от медията през 2020 г., когато директор е Емил Кошлуков.

Венелин Петков е бившият шеф на новините в Би Ти Ви до смяната на собствеността на телевизията през 2020 г.

Василена Матакиева и в момента е част от управителния съвет на БНТ. Работи в обществената медия от 1992 г. като водеща на спортни предавания и новини, и автор на телевизионни филми.

Ирина Величкова е режисьор и специалист по авторско и медийно право.

Красимир Ангелов е бивш директор на БНР Радио Кърджали, който през 2013 г. също се кандидатира за шеф на БНТ.