Девет американци все още са в неизвестност след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Това съобщи в неделя съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан пред ABC. 

САЩ преговорите по освобождаване на заложници, за които се смята, че са задържани от групировката "Хамас" в Ивицата Газа.

"В момента се водят преговори с участието на израелците, катарците и ние, Съединените щати, също сме активно ангажирани в това, защото искаме да сме сигурни, че ще върнем у дома тези американци, които са взети за заложници, както и всички останали заложници.", заяви той. 

Съливан каза, че президентът Джо Байдън "няма да се успокои", докато всеки заложник не бъде освободен. Той каза, че не е ясно колко души са задържани от Хамас. "Знаем броя на изчезналите и това са данните, които израелците дадоха. Но не знаем колко от тях са все още живи", каза Съливан.

Коментарите идват след като "Хамас "заяви, че преустановява преговорите за заложници заради действията на Израел в обсадената болница ал-Шифа в Газа. В събота Световната здравна организация съобщи, че е загубила комуникация с хората в болницата, където повече от 30 бебета са сред болните палестинци, хванати в капан от боевете.

Втората по големина болница в Газа спря работа
Обновена

Втората по големина болница в Газа спря работа

Израел твърди, че атакува "Хамас" и се стреми да намали щетите за цивилните

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази съмнения относно бъдещето на Ивицата Газа, заявявайки, че палестинската власт в сегашния си вид не трябва да поема контрола над крайбрежния анклав.

Израел се зарече да унищожи палестинската групировка "Хамас", която управлява Газа, след изненадващото нападение на 7 октомври и започна пълномащабни операции в територията срещу управляващата го палестинска групировка.

Въпреки това към момента не се дискутира кой ще управлява анклава, след като конфликтът приключи, като се казва само, че Израел ще поддържа цялостната сигурност.

Нетяняху: Сегашната палестинска администрация не трябва да управлява Газа

Нетяняху: Сегашната палестинска администрация не трябва да управлява Газа

Има и съмнения, че възрастният палестински президент има достатъчно авторитет да управлява анклава

Вашингтон заяви, че Израел не трябва да окупира анклава след войната, а държавният секретар Антъни Блинкън миналата седмица каза, че администрацията на Газа трябва да бъде обединена отново с близкия Западен бряг, части от който се управляват от Палестинската власт (ПА), доминирана от партията "Фатах", която води своето начало от Организацията за освобождение на Палестина (ООП), създадена от Ясер Ярафат.

Палестинският президент Махмуд Абас каза в петък, че ПА може да играе бъдеща роля в управлението на Ивицата Газа, но Нетаняху посочи късно в събота, че не иска настоящите управляващи на ПА да поемат контрола върху Газа.