България и Бавария ще си сътрудничат сериозно в областта на земеделието и храните.

Това съобщиха министър на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и министърът на земеделието и горите на провинция Бавария Йозеф Милер на пресконференция на тема "Възможности за партньорство между Бавария и България след влизане на страната ни в ЕС" .

Йозеф Милер беше на официално посещение по повод откриване на изложение на баварски храни и напитки в София и промоционална седмица на баварската кухня.

През 2006 г. тенденцията за нарастване на стокообмена със земеделски продукти се запази, заяви Кабил.
Обменът на стоки между България и Бавария за 2006 г. е достигнал 2 433 млрд. долара, което показва ръст от 11%.

Двамата министри са разговаряли за сътрудничеството и обмяна на опит в животновъдството, млечния сектор, аграрната наука.

От страна на баварската провинция ще бъде финансиран проект за изграждане на център за професионално обучение в Тракийския университет в Стара Загора.

Йозеф Милер посочи, че стокообменът между България и Германия - в частност Бавария, е един от най-силните за българската страна.
Според него обменът на стоки от хранително-вкусовата промишленост ще продължи да се увеличава.

След пресконференцията двамата министри посетиха изложението на Баварски храни и напитки, което се проведе в зала "София" на хотел Кемпински Зографски.

Петнадесет фирми-производители от Бавария се включиха с представяне на своите продукти пред близо 130 български вносители, дистрибутори, управители на хотелски вериги и кетъринг компании.