Процедурата по избор на Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет е нагласена да изглежда демократична, но тя е толкова демократична, колкото е демократична процедурата по избор на обществени поръчки в България.

На пресконференция в сградата на на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) Васил Василев от Общобългарския комитет "Васил Левски" посочи, че в Съвета влизат 14 организации, като 13 от тях дори били неизвестно назначени от правителството.

Всички те в никакъв случай не може да се каже, че представляват гражданското общество в България, негодува Василев. От около 30 000 неправителствени организации в България, в избора за състава на Съвета са участвали 379 организации. Изборната комисия одобри за кандидат-членове на Съвета 123 граждански организации в обществена полза. По-малко от 1% от гражданските сдружения в България избират тези, които ще ги представляват пред властта, посочи Василев.

Приключи електронният избор на Съвета за развитие на гражданското общество

Приключи електронният избор на Съвета за развитие на гражданското общество

Изборната комисия одобри за кандидат-членове на Съвета

Генерал Златан Стайков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), коментира, че с голямо желание, още като се появила публикацията в сайта на МС, се включили с голяма надежда да влязат в този съвет. В СОСЗР членуват хора, които не са корумпирани и хора, които са отдали живота си за това, похвали се Стайков.

Съюзът има много голямо значение да бъде в този съвет. Ние няма да защитаваме лични интереси и финансови обезщетения, а изграждане на едно съвременно демократично общество, което да не се срамува от обвиненията в присвояване на финансови средства и корупционни сделки, категоричен бе Златан Стайков.

Той бил убеден, че нямало да бъдат класирани в съвета, но от 259 кандидати, успели да се доберат до 46-то място. "Ако си бяха на мястото от правителството през тригодишния си мандат, нямаше да има корумпирани хора и война по пътищата", изтъкна Стайков.

Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските сдружения в България, отбеляза, че в съвета влизат агенти, които получават финансиране от чужбина. Гражданското общество трябва да бъде контролиращ фактор върху поведението на властите, настоя Премянов.

Започна регистрацията за Съвета за развитие на гражданското общество

Започна регистрацията за Съвета за развитие на гражданското общество

Право да участват в избора му имат всички НПО-та с нестопанска цел в обществена полза

Той посочи, че ако няма промени в структурата на Съвета, ще поискат от председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров да смени правилника на този съвет.

СОСЗР, Общобългарски комитет "Васил Левски" и Съюзът на тракийските сдружения ще потърсят в Закона за юридическите лица с нестопанска цел противоконституционност. Васил Василев се надява в здравия разум на правителството, което да преосмисли и преразгледа решението си за съвета.

Ние не сме сезирали нито един държавен орган, но работят по този въпрос. Когато имаме резултат, ще го използваме и ще сезираме съответните структури в държавата, закани се Василев. Ако нищо от това не стане, трите сдружения обмислят създаване на алтернативна структура на гражданското общество в България.

Припомняме, на 13 май приключи електронното гласуване за избор на членове на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество. Съветът се създава на основание чл. 4 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Съветът има функции по разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество в България.

Най-много гласове да излъчат свой представител в Съвета за развитие на гражданското общество получиха Българският център за нестопанско право - 178 гласа, Българският дарителски форум - 126, "Работилница за граждански инициативи" - 108. Останалите неправителствени организации, класирани за състава на Съвета, са "Светът на Мария", "Български фонд за жените", Сдружение "Асоциация на европейските журналисти - България", Фондация "Заедно в час", Сдружение "Български червен кръст", Българският Хелзинкски комитет, "За нашите деца", "Асоциация на парковете в България", "Българска асоциация за алтернативен туризъм", Асоциация "Родители", "Карин дом".