Съюзът на съдиите в България одобри антикорупционния закон на БСП.

Според съдиите обаче законът има един голям минус - предложението на БСП не предвиждало механизъм за отчетност на антикорупционния орган.

В този контекст лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че партията има някои общи позиции със Съюза на съдиите, както и че вече се разглеждат препоръките от съюза по закона.

"Цанков камък" отклонявал вниманието от корупцията на правителството

"Цанков камък" отклонявал вниманието от корупцията на правителството

Аферата "Суджук гейт" е дъното на политиката според Нинова

Съдиите обаче били категорични, че конституционно е допустимо президентът да назначава председателя на подобна структура.

Съдиите подкрепили и предложението на БСП в частта, че има нужда да се създаде нов антикорупционен орган, а не досега съществуващите такива, които не дават резултати, механично да бъдат събрани в едно.

"Не е противоконституционно, възможно и допустимо е, този орган да има и разследващи функции, както сме предложили, докато нашите опоненти твърдяха обратното", коментира още Нинова след срещата си с председателя на УС на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов и члена на УС на Съюза Емил Дечев.

Новият антикорупционен закон разширява кръга на лицата, задължени да декларират доходи

Новият антикорупционен закон разширява кръга на лицата, задължени да декларират доходи

Край на анонимните сигнали за корупция

Според Нинова препоръките на Съюза по адрес на законопроекта на БСП са главно насочени към по-ясното разписване на процедурата по номинирането и назначаването на председателя на органа от държавния глава.

Съдиите препоръчали и БСП да предвидят в законопроекта си механизъм за по-добра отчетност, защото този орган ще има големи правомощия за разследване на корупция по високите етажи на властта.

Антикорупционният закон не става, възмутиха се от БПС

Антикорупционният закон не става, възмутиха се от БПС

Законопроектът на ГЕРБ предвижда зависим антикорупционен орган според Крум Зарков

Лидерът на столетницата добави пред медиите, че е предвидено законопроектът да бъде съгласуван и с Върховния административен съд, Главната прокуратура и академичната общност в страната.

БСП били отворени към всякакви предложения и становища, които могат да подобрят текста на закона.