Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична, че ще съди всички, които са свързали нейното име или това на БСП с въпроси за "Цанков камък".

Пред bTV Нинова посочи, че е получила отговора от прокуратурата не вчера, а на 17 август, четвъртък. Относно нападката от вчера на Цветан Цветанов, че отговора не е лично от главния прокурор Сотир Цацаров, Нинова обясни, че е важно съдържанието, а не формата. Нинова посочи и че първоначално подписът и името на наблюдаващия прокурор са били умишлено прикрити, за да се спазят изискванията по Закона за защита на личните данни.

Името на Нинова не е в докладите за „Цанков камък”

Името на Нинова не е в докладите за „Цанков камък”

Прокуратурата публикува отговора си към лидера на БСП

Нинова допълни и че думите "нямате процесуално качество в досъдебното производство" означават, че тя не е страна по производството.

"Формално съм чула името си няколко пъти. Всичко това отива при адвокатите ми и на съд", посочи лидерът на БСП относно намеренията си да заведе дело срещу всички, които свързват името ѝ с "Цанков камък".

Нинова дава Борисов на съд

Нинова дава Борисов на съд

Паралелната държава краде 10 милиарда лева, алармира Нинова

Според Нинова този въпрос е маловажен. По-важно било защо се е направил целият този скандал с "Цанков камък".

"Цанков камък е повод. Причините са съществени. Първо, скандалът цели да се отклони вниманието от кражбите на правителството", обясни Нинова и посочи като пример аферата "Суджук гейт". По думите ѝ това е дъното на политиката в България.

На второ място като причина за скандала с "Цанков камък" Нинова посочи антикорупционния закон на БСП. "Нашия антикорупционен закон е по-добър и среща по-голяма подкрепа. ГЕРБ искат да омаловажат закона", обясни лидерът на столетницата. "Важно е да има алтернатива. Имаме такъв алтернативен проект. Целта е да има закон, който се бори с корупцията по високите етажи на властта - с политиците."

Защо БСП вече подкрепят анонимните сигнали, се пита Цветанов

Защо БСП вече подкрепят анонимните сигнали, се пита Цветанов

Антикорупционният закон на социалистите не отговаря на Конституцията

Нинова очерта и две от основните различия в двете предложения за антикорупционен закон. По думите ѝ законът на ГЕРБ предвиждал изпълнителната власт да назначава органа за антикорупция. "Правителството и властта генерират най-много корупция. Органът трябва да излезе от изпълнителната власт", обясни тя.

Като второ разминаване Нинова посочи предложението на червените председателят на антикорупционния орган да бъде назначаван от президента, независимо кой е той. Това щяло да осигури взаимен контрол, ограничаване и дистанциране. "Президентът назначава само председателя. Част от членовете ще се назначава от Народното събрание, за да има форма на контрол и над председателя, и над изпълнителната власт".

"Ние искаме този случай да не се потули. Цялата истина докрай. Не трябва да се оставят така нещата", обясни Нинова относно казуса с "Цанков камък" и допълни, че проектът е бил приключен през 2010 година при управлението на ГЕРБ. По думите на Нинова тогава премиерът Борисов е "рязал ленти" и говорил, че проектът е едно от най-модерните съоръжения.

"Аз не съм участвала в преговори и подписване на договори. Кой е виновен ще каже прокуратурата", категорична бе соцлидерът, припомняйки, че според нея скандалът е "политически фалш", целящ да се отклони вниманието.

Лидерът на БСП даде и оценка на първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов 3". Според нея твърденията, че това управление се венчае с най-ниска безработица не са правилни. Като пример Нинова посочи населението на Северна България. "Тези хора не живеят добре. Това са проблеми, натрупани с години", обясни тя.

Нинова продължи оценката си към правителството с факти. По думите ѝ правителството е управлявало в тези 100 дни без програма. "За 100 дни се отказаха от сериозни предизборни обещания като това да има полицай във всяко село и това да се преизчислят всички пенсии", категорична е соцлидерката.

Първите 100 дни на кабинета "Борисов 3" - "сто дни правителство - сто дни суджук"

Първите 100 дни на кабинета "Борисов 3" - "сто дни правителство - сто дни суджук"

Атанас Атанасов: Прокуратурата се е превърнала в шапка на всички специални служби

Според Нинова тези 100 дни са "100 дни на далавери и скандали". Първо лидерът на БСП посочи аферата със суджука, а впоследствие и проблемите с НДК на фона на председателството на България в Съвета на ЕС. Нинова обясни и че вижда битка между институциите в сегашното правителство - според нея президентството е било подложено на натиск.

Нинова продължи оценката си с това, че напоследък в обществото се наблюдава омраза, агресия и напрежение, което също се дължало на лошо управление.

Българите с най-ниско доверие към съдебната власт и парламента

Българите с най-ниско доверие към съдебната власт и парламента

40% от българите смятат, че "Борисов 3" ще издържи докрай