След дълги години най-накрая започнахме работа в академия на МВР, където бе събран специализиран курс по културно наследство. Ще разполагаме със сериозно подготвени хора. Те ще извършват широк обем от задачи. Това заяви в ефира на БиТиВи служебният министър на културата Велислав Минеков.

Той подчерта, че такива специалисти са били нужни. По думите му те ще следят беззаконията и тези банални и криминални подпалвания на покриви, визирайки инциденти от близките години от Пловдив и София. В ръцете на полицията ще бъде цялото ни културно-историческо наследство, допълни Минеков.

Служебният министър на културата изтъкна, че България е постигнала антирекорд. Той посочи, че през последните години над 60 000 артефакти са били изнесени в чужбина.

Той коментира и темата за бюджета на Министерството на културата. Минеков заяви, че през декември четворната коалиция е обещала да увеличи парите за култура, но това така и не се е случило. Министърът посочи, че заплатите в министерството са мизерни.

Минеков заяви, че МК ще помогне на пострадалите от наводненията и други природни бедствия културни обекти. Като проблем той посочи закон, който не му позволява да отпусне повече от 30 000 лева. Разполагам с милиона, но закона ме спира да ги дам, каза още той.

Велислав Минеков: Ще се боря с разрухата

Велислав Минеков: Ще се боря с разрухата

Иска и собствениците да имат възможност за развитие