"Свидетели сте на тази разруха (Тютюневите складове в Пловдив). Да сте чули за наказан?! Да сте чули за осъден? Да сте чули за отнет имот", запита служебният министър на културата Велислав Минеков журналисти, след като вчера отиде в Пловдив след разрушението на втори склад от ансамбъла на Тютюневите складове в Тютюневия град. В пресконферекнцията в галерия "Средец" на Министерството на културата участваха и зам.-министрите проф. д-р Борислава Танева и доц. д-р Пламен Славов.

"Българският закон е изключително рестриктивен, не е обърнато внимание на собствениците. Иска ми се Законът да бъде като закона Монро, където има подадена ръка към собствениците", каза Минеков. Той даде пример с нисколихвено кредитиране, опрощаване на 20% от разходите, лека система за проверка, която наблюдава тази реставрация. Дава се възможност собствениците да превърнат обекта в музей - това в България го няма", каза служебният министър на културата.

Минеков решен да спасява Тютюневите складове в Пловдив

Минеков решен да спасява Тютюневите складове в Пловдив

Спешно пристигна след съобщения за незаконно събаряне

Той призова журналистите да питат кандидат-депутатите за Закон за културното министерство.

По думите на министър Минеков случващото се с тютюневите складове в града под тепетата е тенденция, която продължава с години. А собствениците на подобни сгради трябва да знаят, че поемат рискове в инвестицията и трябва да следват всички препоръки на Националния институт за недвижимото културно наследство, както и на закона.

Събарят незаконно втори от опожарените Тютюневи складове в Пловдив

Събарят незаконно втори от опожарените Тютюневи складове в Пловдив

Велислав Минеков пътува спешно натам

Министър Минеков показа писмото си до вътрешния министър Иван Демерджиев и разказа, че там е посочено точно какво се е случило, че има незаконни действия и го моли за съдействие, както и за съдействие от страна на полицията в Пловдив. "Това нещо ще бъде спряно. Аз ще спра абсолютно всякакви действия по отношение на разрухата там, независимо къде и как. Това няма да се случи до последния ми ден", увери министърът. Съобщи, че срутването е спряно. "Бедата е, че се опитаха да срутят голяма част от сградата и фасадата. Ще трябва да я възстановят", категоричен бе проф. Минеков.

Питайте ги всички партии: "Ще направите ли промени в Закона за културното наследство, ще увеличите ли бюджета на Министерството....", апелира министър Минеков, като припомни, че води битката за промени в Закона за културното наследство от 2009 година и че по времето на предните две служебни правителства бяха инициирани промени в закона.

"Ако поне част от тях бяха приети, днес ситуацията в Пловдив нямаше да бъде същата", коментира министърът.

Той подчерта, че за предлаганите промени е получил подкрепа и от генералния директор на ЮНЕСКО, но въпреки това няма промяна в закона. "Създадена е наново инициатива за законодателни промени и в ден първи на следващото Народно събрание с хората от инициативата ще представим предложенията в комисията за незабавни действия", съобщи още министър Минеков. Инициативата включва предложения за промени в няколко закона, сред които този за културното наследство, за закрила и развитие на културата, включително Фонд "Култура", за авторското право, за радиото и телевизията.

И съдът задължи собствениците на Тютюневите складове да ги укрепят

И съдът задължи собствениците на Тютюневите складове да ги укрепят

ВАС отхвърли жалбата на собствениците срещу кмета на Пловдив

По отношение на бюджета за култура министър Минеков припомни с колко трудности през миналата година е издействал увеличение, което след това е било намалено. Сега усилията да бъдат осигурени достойни средства за културата и за работещите в тази сфера започват наново.

Тази година е и нулева за българската археология, заяви министър Минеков. "Най-смелите археолози започнаха работа, очаквайки, че ще получат финансиране, но масово археолозите не започнаха работа. Не е извършено допълнителна консервиране на обектите. Трагедията там е пълна", добави той. 

Протест на библиотекарите: Да мълчим за културата на интелектуалците ни

Протест на библиотекарите: Да мълчим за културата на интелектуалците ни

Те са недоволни, че заплатите им не са увеличени въпреки подписания за това анекс

В консервация и реставрация бюджетът стои недокоснат, каза още проф. Минеков. "И любимата ми графа в бюджета - капиталови разходи, от 55 милиона лева, пише нула процента разходи", добави той. "Не знам дали разбирате каква щета е това. И в същото време съм се запътил към министъра на финансите, за да искам увеличение на бюджета. След като в края на годината е много възможно да върнем обратно 50 или 60 милиона лева като изгорели във въздуха. Това е абсурдна ситуация. Това е пълен абсурд", каза още министърът.

По думите му такава безобразие никога не е имало в Министерството. "Този бюджет е свършвал някъде в края на октомври или ноември, искани са допълнителни средства. А ние ще върнем пари - това не е било в последните 30 години", допълни служебният министър на културата. 

Министерство на културата стои твърдо зад Младежкия театър

Министерство на културата стои твърдо зад Младежкия театър

Създава сеизлишно напрежение, според Атанас Атанасов