СДС подкрепя категорично решението най-късно през април България да подаде документи за членство в еврозоната. Това се казва в позиция на синята партия. 

Ние за пореден път заявяваме, че след присъединяването ни към НАТО и ЕС, най-значимото събитие ще бъде приемането на еврото като разплащателна единица.

Според тях страната ни е покрила всички критерии от Маастрихт, както и допълнителните условия от ЕЦБ, наложени заради финансовата криза в Гърция и други южни държави. 

Гърците са заплашени от бедност

Гърците са заплашени от бедност

Неравенството в доходите е проблем

Както всички знаем, икономиката се развива циклично. След кризата от 2008 - 2009 г. и последвалия подем в световен, европейски и български мащаб, прогнозите са за задаваща се рецесия. Ако стане това за страната ни ще бъде много трудно отново да покрие критериите от Маастрихт.

Това е причината от СДС да настояват, че сега е момента за присъединяване към еврозоната.

"Вместо всички да се обединим за постигането на тази изключително важна цел, която ще доведе до ползи за държавата, фирмите и гражданите, ние сме свидетели на яростна съпротива от страна на прокремълското лоби", се казва в позицията на партията.

Според СДС внушенията, че губим суверенитет, отказвайки се от националната валута са несъстоятелни, след като Германия се отказа от марката, Франция от франка, Италия от лирата.

Те смятат, че не отговарят на истината опасенията, че приемането на еврото ще доведе до обезценяване на спестяванията на българите също не са верни, защото според официалните данни на българските институции, обезпечението на лева е 160%.

"Непочтено е всяването на страхове и заблуди сред българите, че това, което сега струва един лев, ще струва едно евро, когато влезем в еврозоната! Нека да е ясно. Ако сега един хляб струва един лев, тогава ще струва 50 евроцента. Време е да се спрат спекулациите по темата", пишат от СДС.

Мотивът им страната да се включи в еврозоната е, че това е престижно и ще ни даде шанс да участваме във вземането на важните решения за финансите и икономиката на общността. В 19 държави членки на еврозоната 342 млн. души или над 75% от населението на Европа ползва еврото като парична единица.

"Влизането на България в Банковия съюз и еврозоната гарантира, че няма да има повече фалити на банки /19 през 1996 - 1997 г, КТБ през 2014 г/. Освен това, българският бизнес ще има достъп до по-евтин паричен ресурс", мотивират се от синята централа.

Според тях ще спечелят фирмите, които работят с партньори от ЕС и гражданите, които ежемесечно изпращат пари на близките си в страната. Основавайки се на горепосочените ползи за България от еврозоната, СДС не подкрепя идеята за референдум, а настоява за продължаване на процеса по присъединяването

Припомняме, след като на 4 февруари президентът Румен Радев свали политическото си доверие от кабинета "Борисов-3", възникнаха коментари, че така той осуетява кандидатстването на страната ни в еврозоната.

В Брюксел вчера премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че в страната ни има съпротива срещу влизане в еврозоната.

Малко по-късно президентът Румен Радев заяви, че очаква от правителството да води разяснителна кампания не дали ще се повишат цените, ако влезем в механизма на еврозоната, а какво ще става години напред.