Националният съвет на СДС даде мандат на председателя и ръководството на партията да продължат преговорите за сключване на коалиционно споразумение с "Демократична България". 

Досега нямаше конкретни данни за това, че политическите формации преговарят.

Съветът на партията обаче постави условия.

Първото условие е СДС и "Демократична България" да се обединят около обща позиция, а именно, че основната цел на демократичната общност трябва да бъде промяна на порочния и неефективен управленски модел на страната.

Коалиция СДС-НФСБ е възможна, но малко вероятна сега според Лукарски

Коалиция СДС-НФСБ е възможна, но малко вероятна сега според Лукарски

И Лукарски прогнозира предсрочни избори

На второ място Националният съвет на СДС иска обединението да работи за приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, както и за силна, структурна, регионална и кохезионна политика. Жизненият стандарт на българите също трябвало да се повиши.

Третото условие: "Обединяване около обща позиция, че ще се противопоставим на идеята за Европа на различни скорости и ще работим против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи под заплаха постиженията и ценностите на обединена Европа."

На четвърто място съветът на СДС настоява избраните кандидати за ЕП и техните партии от коалицията да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. "За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него", настояват още от съвета.

Пето - Съветът на СДС е категоричен, че ако партията се коалира с "Демократична България", в наименованието на коалицията трябва да се съдържа абревиатурата "СДС". Съветът предлага - КП "Демократична България - СДС".

Шесто - подреждането на листата за евроизбори трябвало да стане по най-демократичния начин чрез отворени вътрешни избори. Ако това не се случило, СДС да получат между 1-во и 3-то място в евролистата.

СДС очаква отговори от "Демократична България" до 22 март.

Джамбазки кани СДС, ДБГ, Москов и др. на вътрешни избори

Джамбазки кани СДС, ДБГ, Москов и др. на вътрешни избори

Няма драма в това Валери Симеонов да е номиниран за водач на листа