"Поколението, което работи на полето, си отива по чисто биологични причини. Проблемът е, че няма смяна, няма откъде да вземем кадри".

Това коментира пред БНР Венцислав Върбанов - председател на Асоциацията на земеделските производители в България преди днешната Седма национална среща на земеделските производители.

Припомняме, Върбанов бе министър на земеделието в кабинета "Костов".

С почти 3 млрд. лв. подпомагат земеделието през 2019 г.

С почти 3 млрд. лв. подпомагат земеделието през 2019 г.

2,69 млрд. лв. са за сметка на ЕС, а 300 млн. лв. са от националния бюджет

Той призна, че по време на предприсъединителния период на България към ЕС е трябвало да има стратегически план за развитие на селското стопанство. "Ако това беше направено, нямаше да се получи този дисбаланс, който наблюдаваме в момента", коментира Върбанов.

По време на Националната среща на земеделските производители ще обсъдят земеделието в България в контекста на подготовката ни за новата обща селскостопанска политика след 2020 г.

Над 2,5 млрд. лв. са дадени за земеделието ни, отчете Порожанов

Над 2,5 млрд. лв. са дадени за земеделието ни, отчете Порожанов

1,521 млрд. от тях са директните плащания

След 2020 г. ще има реформа в общата селскостопанска политика, увери Върбанов. "За нас е много важно да видим от нашите идеи за бъдещето на селскостопанската политика какво ще остане като решение на ЕК. Тази година е изборна, ще има избори за ЕП. На някои хора в Брюксел като че ли не им се иска те да вземат тежките решения", обясни Върбанов.
Той е категоричен, че е най-добре решенията да се вземат преди изборите. По думите му има над 300 предложения за поправки.

Върбанов посочи, че неяснотите в сектора пораждат притеснения. Има орязване на бюджета на Програмата за развитие на селските райони.

Много бенефициенти за биоземеделие, малко производители

Много бенефициенти за биоземеделие, малко производители

Компенсаторни плащания се дават дори при липса на добив

"В България орязването не е толкова голямо, но с 5% се намали бюджетът на останалите страни от ЕС. Ако се отложи това решение, това ще доведе до нестабилност", каза Върбанов.

Той се обяви в защита на идеята да се даде възможност всяка страна сама да определя таваните за плащанията.

МС даде 20 млн. лв допълнително на Държавен фонд "Земеделие"

МС даде 20 млн. лв допълнително на Държавен фонд "Земеделие"

Одобриха условия за временни безлихвени заеми на общините