Обезобразеното дете от Пловдив е настанено в сигурна среда. Предприета е мярката полицейска закрила. То е в център за настаняване от семеен тип. Това заяви в ефира на БиТиВи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Тя е категорична, че трябва да има нулева толерантност към насилието над деца, а насилниците трябва да си понесат отговорността.

Шалапатова посочи, че в момента е приоритет да се окаже помощ на детето да преодолее травмите. Социалният министър подчерта, че ще се прави преценка къде е най-добре да живее момчето след инцидента. По думите й се търси най-добрият вариант за детето. Тя поясни, че малчуганът може да отиде и в приемно семейство до навършване на пълнолетие.

Органите трябва да бъдат безкомпромисни. Ако има ранна намеса може да спасим децата от подобна агресия, смята Шалапатова.

Тя изтъкна, че политиката към бежанците на наша територия се подобрява. Министърът заяви, че се прави всичко възможно да се осигури достъп до пазара на труда на тези хора и те да бъдат приобщени към културния живот в България. Шалапатова поясни, че във връзка с влизането ни в Шенген по вода и въздух няма допълнителни ангажименти, поети от МТСП, касаещи мигрантите.

Социалният министър отчете и няколко успеха, постигнати от правителството в социалната сфера. Това са стратегията за детето, която ще е готова до средата на 2024 г., новата стратегия за хората в социалната система, целенасочения план за ранното детско развитие и новата политика за социално подпомагане за деца с увреждания и техните семейства. По думите й всички те ще бъдат реализирани до края на годината.

5-годишно дете от Пловдив е обезобразено от майка му и приятеля ѝ

5-годишно дете от Пловдив е обезобразено от майка му и приятеля ѝ

Двамата са задържани и им е повдигнато обвинение