Ние сме с Украйна до момента, когато тя извоюва победата, и след това. Това заяви председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба на пролетната сесия в София.

Той изтъкна, че изкуствените червени линии трябва да бъдат изоставени.

По негови думи настоящата среща се случва в критичен момент.

Шчерба подчерта, че Алиансът става все по-силен и посочи, че показателно за това е участието на срещата в София на 400 парламентаристи, 200 от които депутати от 32-те държави членки на НАТО. По негови думи в първите два дни на форума са били обсъдени 16 теми, а днес се очаква да бъдат гласувани две важни декларации - за непоколебима помощ на Украйна и с препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Трябва да изправим глава и да ускорим нашата помощ за Украйна. Европа е под обсада от Путин и неговите диктатори приятели", подчерта Шчерба.

Той отбеляза, че тази година е изключителна важна и по друг повод - 75 години от създаването на НАТО и 25 от членството на България.

"Посланието е ясно. Ние сме с Украйна до момента, когато тя извоюва победата, и след това. Трябва да изоставим изкуствените червени линии. Украинците трябва да получат онова, от което имат нужда", категоричен бе той.

Столтенберг поиска повече НАТО и отговорна помощ за Украйна

Столтенберг поиска повече НАТО и отговорна помощ за Украйна

Съюзът да се договори за по-голяма роля за помощ за Украйна, предлага генералният секретар на НАТО

Ние имаме пълната решимост да защитаваме нашите демокрации, трябва да ги направим по-устойчиви и издръжливи на предизвикателствата, посочи още председателят на ПА на НАТО и призова Алианса да засили дейностите си и да се основе Център за демократична устойчивост в щаб-квартирата си в Брюксел.

Искаме да направим НАТО по-силен от когато и да било за следващите поколения, отбеляза Шчерба и заяви, че представата и визията за Алианса е ясна - трябва да бъде Алианс на демокрацията, решим да защити всеки сантиметър от територията си, съюз, който споделя справедливо ползите и отговорностите между членовете си.

На свой ред на брифинг преди откриването на пленарната сесия ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПА на НАТО Даниел Митов изрази надежда от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София да излязат силни послания за задълбочаване на отбранителните способности във военния съюз, за засиленото присъствие на Алианса по Източния фланг и в Черно море, както и за продължаване на интеграционните процеси на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО.

От форума се очаква да заяви увеличена и задълбочаваща се подкрепа за Украйна и да бъде подчертано, че НАТО, освен да засили военната и друга помощ за Украйна, ще продължи да подкрепя страната до нейната победа в агресивната война, която беше започната от Русия, отбеляза още Митов.

Главчев вижда членството ни в НАТО като гаранция за сигурността на страната

Главчев вижда членството ни в НАТО като гаранция за сигурността на страната

България остава твърдо ангажирана с подкрепата за Украйна

Той изрази надежда да бъдат отправени силни послания както за увеличаване на санкциите спрямо Русия, така и за по-доброто им прилагане и фокусиране.

Държавите членки на НАТО се намират в състояние на война от страна на Русия по отношение на дезинформацията и това трябва да се приеме сериозно, категоричен бе Митов.

На откриването на пленарната сесия участниците в Парламентарната асамблея на НАТО ще бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и служебния министър-председател Димитър Главчев.

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

Това заяви военният министър Атанас Запрянов по време на пролетната сесия на НАТО