Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли започна разследване срещу българския евродепутат Ангел Джамбазки, съобщава Нова телевизия.

Действията са в резултат на искането на председателя на транспортната комисия към европарламента - французойката Карима Дали, и германския депутат Измаил Ертуг.

В началото на тази седмица двамата изпратиха писмо до Сасоли с искане Джамбазки да бъде наказан заради коментари за произхода им, които българският евродепутат направил пред медии и чрез социалната мрежа.

Джамбазки се извини за расисткия си коментар в ЕП

Джамбазки се извини за расисткия си коментар в ЕП

"Не бих се обидил, ако някой ме нарече българин от Македония", все пак подчерта той

Засегнатите евродепутати са ангажирани с процедурите по пакета "Мобилност" - тема, по която представителят на ВМРО се изказваше активно по време на предизборната кампания за евроизборите.

Коментарите му за колегите от ЕП оглавиха водещите европейски медии.

Припомняме, за случая, че в ЕП проверяват изказване на Ангел Джамбазки, стана ясно преди дни. Заради медийния шум евродепутатът се видя принуден да се извини за расистките си коментари.

"Аз съм българин с корени в днешна Македония, Сърбия и Турция. И не бих се обидил, ако някой ме нарече българин от Македония. Но след като те са се почувствали обидени и искат извинения, те ги имат", заяви той.

В ЕП проверяват изказване на Джамбазки

В ЕП проверяват изказване на Джамбазки

Евродепутатът коментирал произхода на свои колеги, автори на промени в пакет "Мобилност"