Шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че гледа позитивно на желанието на страната ни да се присъедини към чакалнята на Еврозоната. Това стана ясно в хода на среща между Драги и лидера на европейските социалисти Сергей Станишев.

Според управителя на ЕЦБ днес ситуацията в Еврозоната е различна. По думите му България би се присъединила към Еврозоната и към един на практика изграден Банков съюз. Затова Европейската банка иска да е напълно убедена в готовността на страната, както и в стабилността на банковата система у нас, преди да България да пристъпи към чакалнята.

Не искаме България в еврозоната, обяви финансовият министър на Бавария

Не искаме България в еврозоната, обяви финансовият министър на Бавария

Християнсоциалният съюз е предупредил преди години Гърция да не се допуска в еврозоната

"България изпълнява критериите за членство в Еврозоната и има желание да стартира този процес. Първата крачка е влизането в предверието - ERM II. През 2007 г. имахме подкрепата на всички държави-членки на ЕС, както и на ЕК и на ЕЦБ. Но заради инфлацията и натрупания дефицит по текущата сметка в резултат от големите чуждестранни инвестиции тогава се отложи решението за присъединяване на страната ни. Днес ситуацията е различна. България е готова, а изявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер даде нова динамика на процеса. Време е в диалога между ЕЦБ и БНБ по-активно да се включи и правителството, а страната да се обедини около Национален план за приемането ни в Еврозоната.", заяви от своя страна Станишев.

След разговора Станишев заяви, че следващите крачки през валутния съюз са да се укрепи Банковият съюз, както и липсата на инвестиции да се адресира с конкретна инвестиционна стратегия, която да води до конвергенция на икономиките на държавите членки.

Без Шенген и Еврозоната оставаме в периферията на ЕС

Без Шенген и Еврозоната оставаме в периферията на ЕС

Предстои реформа в Шенген и то много сериозна, убеден Любомир Кючуков

"ПЕС ще се бори за силен социален стълб в Еврозоната. През последните 4-5 години има близо 7 млн. нови работни места, но трябва да направим всичко възможно те да бъдат с добро заплащане, а не да водят бедност след себе си. Днес в ЕС все още има много хора, които работят, но въпреки това едвам свързват двата края и дори живеят под линията на бедността. ПЕС настоява минималното заплащане на труда да бъде над линията на бедността за всяка страна членка на ЕС, т.е. над 60% от средното заплащане в съответната страна", категоричен бе Станишев.

ЕНП ни подкрепя за Шенген и еврозоната

ЕНП ни подкрепя за Шенген и еврозоната

Антонио Лопес изрази и подкрепа за Борисов преди вота на недоверие…