Началникът на отбраната генерал Константин Попов инспектира днес реда и организацията за провеждането на полетите на съвместната българо-американска подготовка „Тракийски орел – 2016 г.“ в авиобазата в Граф Игнатиево.

Заместник-командирът на авиобазата полковник Димитър Петров и командирът на американската ескадрила подполковник Дейвид Халакун са запознали генерал Попов с целите на съвместната подготовка и с изпълнението на задачите до момента.

В рамките на посещението си в авиобазата началникът на отбраната, който повече от 30 години е старши инспектор оценител във ВВС, извърши контролна проверка на майор Иларион Иларионов по време на полет със самолет МиГ-29. Двамата пилоти изпълниха полет по прибори на средна височина и полет в зона по дублиращи прибори (аварийни процедури), в съответствие с изпълнението на програмата за подготовка на мисии.

В „Тракийски орел – 2016 г.“ участват осем изтребителя F-15 от състава на 104-то Авиационно крило на Националната гвардия на щата Масачузетс.

От българска страна в съвместната подготовка участват самолети МиГ-29, Су-25, L-39ZA, C-27J “Spartan”, вертолети AS 532 AL “Cougar”, Ми-24, Ми-17 и формирования от Зенитно-ракетни войски.

Тренировката ще продължи до 30 юни.