Директорът на служба „Военна информация" Йордан Бакалов е подал оставка, съобщи електронното издание на в. "24 часа".

В петък вечерта, след завръщането си от Мюнхен, Бакалов е информирал за решението си министъра на отбраната Николай Ненчев. В Германия Бакалов е бил на среща с колегите си от НАТО. Най-вероятно днес той ще депозира и писмено оставката си пред министъра.

Мотивът за оттеглянето от поста е гласуваният в четвъртък закон за военното разузнаване. В него са заложени две пречки пред оставането на Бакалов на поста. Първата е изискването да има над 10 г. стаж в системата за национална сигурност. Втората възникна допълнително, след като в пленарната зала бе прието предложението на депутата от БСП  Таско Ерменков за шеф на военното разузнаване да бъде назначаван само висш офицер. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен.

Пак в петък Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок, обяви, че ще предложи на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона за военното разузнаване. Идеята му е след това да се прегласува проблемният текст.

Това е вторият удар срещу Бакалов, след като не бе оставен на поста министър на вътрешните работи, който заемаше в служебното правителство на Георги Близнашки.

Бакалов бе назначен за директор на служба "Военна информация" на 19 май т.г. Според осведомени, той много бързо навлязъл в работата. А оценките от щабквартирата на НАТО за работата на българските военни разузнавачи били много високи. Особено ценна била информацията от нашата агентура в арабските страни.

Ако законът не бъде прегласуван, управляващите трябва спешно да търсят висш военен за директор на спецслужбата. Първоначалните опасения на депутата Атанас Атанасов, че се търси работа за генерал със съветска военна академия, не се оправдаха. Последният съветски възпитаник бил излязъл в пенсия миналата година.

Според хора от МО, най-вероятно ще изгрее звездата на ген. Детелин Мажгуров, бивш зам.-шеф на служба "Военна информация". В момента той е аташе по отбраната в Москва и мандатът му изтича до дни.

Спряга се и името на Драгомир Петков, бивш служител на спецслужбата. В момента той е шеф на "Военно издателство", но шансовете му били минимални, защото нямал управленски опит.