Депутатите приеха декларацията за присъединяването на България към Шенген. По време на дебатите за влизането на България в Шенгенското пространство, Ангел Георгиев от "Възраждане" заяви, че от формацията на Костадин Костадинов са против влизането в Шенген, въпреки неговата шумна реклама от евроатлантическото мнозинство в парламента. Влизането в Шенген по никакъв начин няма да допринесе за по-добър контрол на границите ни и можем да пострадаме от по-сериозна бежанска вълна, предупреди Георгиев.

"Това не е положително нещо за България, а е тиктакаща бомба със закъснител", отсече Ангел Георгиев. Възраждане не виждат никакви съществени плюсове от това, че България ще влезе в Шенгенското пространство, а минусите били много повече. Още по-трудно ще е да охраняваме границата с Турция, Сърбия и Северна Македония и натискът спрямо България ще е много по-сериозен, изтъкна още той.

Кристиан Вигенин от БСП призова депутатите на "Демократична България" да влязат и да подкрепят декларацията за присъединяването на България в Шенген, за да може да се прави разлика между важните национални цели в ЕС и вътрешнополитическите спорове. БСП приемат декларацията такава, каквато е без забележки.

ГЕРБ също изразиха становище по темата. Георг Георгиев добави, че не ни поставя в унизителна и подчинена позиция да бъдем част от Шенгенското пространство. Свободното движение на стоки, капитали и хора в ЕС е изконно право, обясни Георгиев и определи казаното от "Възраждане" като неверни неща.

БСП моли парламента да подкрепи правителството по пътя към Шенген

БСП моли парламента да подкрепи правителството по пътя към Шенген

Страната ни е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011

По-късно от БСП разпространиха текста на декларацията, представен от заместник-председателя на парламента и зам.-председател на парламентарната група на левицата Кристиан Вигенин:

Народното събрание на Република България,

- като изразява позицията, че Шенгенското пространство е едно от най-значимите достижения на европейската интеграция;

- като отчита факта, че България е изпълнила критериите за присъединяване към Шенгенското пространство още през 2011 г. и готовността й е потвърждавана многократно от Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент;

- като обръща внимание на заключенията на мисията експерти на държавите-членки под координация на ЕК тази година, която потвърди готовността на България да прилага успешно последните достижения на правото на Шенген;

- като подчертава значението на присъединяването към Шенгенското пространство за българските граждани, за бизнеса и за околната среда, с незабавен ефект върху облекчаването на граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция и Румъния и улеснени транспортни връзки за целия Европейски съюз,

  1. Декларира пълна подкрепа за усилията на българското правителство да постигне решение на Съвета на ЕС за членството на България в Шенген до края на 2022 г.
  2. Обръща се към парламентите на страните-членки да подкрепят присъединяването на България към Шенгенското пространство, с което ще утвърдят принципите на равенство и недискриминация в ЕС.
  3. Призовава Съветът на ЕС да приеме решение за пълно прилагане на разпоредбите на правото от Шенген по отношение на Република България, с което да гарантира премахването на проверките по всички вътрешни граници на страната - сухопътни, въздушни и морски - от началото на 2023 г.
ЕК: България, Румъния и Хърватия са готови за Шенген

ЕК: България, Румъния и Хърватия са готови за Шенген

Предстои важно гласуване на 9 декември