БСП предлага НС да излезе с декларация за членството на България в Шенген. Утре вътрешната парламентарна комисия ще разгледа предложението на левицата.

В проектодекларацията на червените се изтъква, че Шенгенското пространство е едно от най-значимите достижения на европейската интеграция. В нея се посочва, че страната ни е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011. и това е потвърждавано многократно от Съвета на ЕС, ЕК и ЕП. Също така в текста се подчертава, че последната проверка показва, че страната ни изпълнява достиженията на правото на Шенген.

Затова БСП предлага НС да излезе с декларация, в която декларира пълна подкрепа за усилията на българското правителство да постигне решение на Съвета на ЕС за членството на България в Шенген до края на 2022. Също така столетницата настоява пред страните членки да подкрепят членството ни в Шенген и призовава Съветът на ЕС да приеме решение за пълно прилагане разпоредбите на правото от Шенген по отношение на България, с което да гарантира премахването на проверките по вътрешните граници на страната-сухопътни, въздушни и морски- от началото на 2023.

ЕК заключи: България е повече от готова за Шенген

ЕК заключи: България е повече от готова за Шенген

Не е открит нито един проблем, който би оправдал каквото и да е забавяне