Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за "независим прокурор" са имитация с политически ефект, а не съобразяване с препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на работещ механизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор.

Това се казва в общо отворено писмо на шест специализирани организации в областта на върховенството на закона - "Антикорупционен фонд", "Български адвокати за правата на човека", "Български институт за правни инициативи", "Български хелзинкски комитет", Фондация "Институт за пазарна икономика" и "Програма достъп до информация".

В тази връзка те искат и оставката на автора на предложените промени, правосъдния министър Данаил Кирилов.

Предложеният от министъра законопроект е "не само за правно неиздържан, но и откровено несъответен на отрицателното становище на Венецианската комисия относно първоначално представения й друг законопроект", се казва в общото становище.

Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Той ще е с мандат от 7 години и ще се избира от прокурорската колегия с 2/3 мнозинство

От шестте организации припомнят, че в решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Колеви срещу България" се констатира липсата на конституционна и законова процедура за независимо разследване и отстраняване на главния прокурор на Република България в случай на подозрения за извършено престъпление.

"На практика това го превръща в безконтролна и безотчетна институция с неограничена власт, която Венецианската комисия сравни с несменяема монархическа фигура, имунизирана срещу наказателно преследване", заявяват шестте експертни организации.

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Критични бележки по съдебната реформа…

Както ЕСПЧ, така и Венецианската комисия всякога са изразявали мнение , че независимото разследване на главния прокурор трябва да се извършва от лица или органи, които са не са йерархично и институционално зависими от разследваното лице, подчертават организациите.

Те са категорични, че предложеният на извънредното заседание на Министерски съвет от 7 декември законопроект не отговаря на тези стандарти.

"Венецианската комисия нееднократно е препоръчвала на България и да намали влиянието на главния прокурор над прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на влиянието на членовете на ВСС с професионален произход от прокуратурата чрез блокиращ глас при разследванията и подаване на предложение до президента за освобождаване от длъжност на главния прокурор. По повод представения й законопроект, тя изрази безпокойство от рисковете за независимостта на съда, произтичащи от структурата на Висшия съдебен съвет и формирането на неговите решения под силното влияние на главния прокурор. По-рано тази година изборът на Иван Гешев за главен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на ВСС, избрани от парламентарно представените партии, демонстрира ясно това влияние.", посочват още в позицията си шестте експертни организации.

Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия

Правосъдният министър се срещна с Венецианската комисия

Във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища

Те призовават премиерът Бойко Борисов незабавно да поиска оставката на Данаил Кирилов като автор на обсъжданите законопроекти и отговорен за провеждането на съдебна реформа и настояват за съдебна реформа, която да осигури независимостта на съда, както и отчетност, вкл. наказателната отговорност на българския главен прокурор в съответствие с препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за осигуряване на върховенство на закона.

Те са категорични, че новият законопроект не е обсъждан на национално равнище и пренебрегва както националните правила на законотворческия процес, така и резолюцията на Комитета на министрите и препоръки на Венецианската комисия.

По думите им този законопроект е опит за подмяна на предмета на обсъждане от Венецианската комисия.

Борисов разказал басня за независим прокурор

Борисов разказал басня за независим прокурор

Според Мая Манолова предложенията му са противоконституционни

Припомняме, вчера правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система.