Шест политически формации се обединиха в искането си да бъде изучаван комунистическия режим в България.
В своята позиция, изпратена до медиите, от ДСБ/Нова Република, Да България, Зелените, ДЕОС и БЗНС искат това да стане 28 години след падането на комунистическия режим в България.

По думите им, в обществото все още е налице дезинформация за комунизма като политически строй, особено сред най-младото поколение.

Политическите формации припомнят, че с Решение на 40-то Народно събрание, България подкрепя Пражката декларация за Европейската съвест и комунизма от 03 юни 2008 г.

Нейните идеи са доразвити в други международни актове като Резолюцията на ЕП от април 2009 г. - "Европейската съвест и тоталитаризма" и Резолюцията на Парламентарната Асамблея на Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа от 03 юли 2009 г. - "За ново обединение на разединена Европа".

В цитираните документи, е посочена необходимостта от информираност на обществото за извършените престъпления на тоталитарните режими.

Мотивът да се изучава комунизма е, че младите хора в България нямат реална представа за същността на комунистическия режим и престъпленията, извършени от неговия репресивен апарат, както и за последствията от тях. Липсва информация, смятат от формациите.Те настояват в окончателния вариант на учебната програма да бъдат разписани адекватни критерии за учебното съдържание, които информират за престъпленията на този режим в България за периода между 1944 и 1989 г.

Категорично се противопоставяме на риска информацията за т.нар. "Народен съд", лагерите и репресивния апарат на държавната машина да бъдат отново удобно подминати", се казва в писмото.

Длъжни сме да покажем истината такава, каквато е в нейната цялост. "Народ, който не познава миналото си, няма бъдеще!", мотивират се шестте политически формации.