Прехвърляне на проблема от болната глава на здравата. Така депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков определи думите на настоящия шеф на регионалното ведомство Иван Шишков, който е на посещение в село Каравелово - едно от населените места, постадали от наводненията в началото на септември.

На съвместно изявление с кмета на Карлово Емил Кабаиванов Шишков заяви, че забавянето на възстановителните работи се дължи на това, че процедурите за възлагане на строителство се движат по Закона за обществените поръчки, като е в ръцете на депутатите чрез законови промени да забързат процеса.

В своя защита Нанков показа и член от Закона за защита от бедствия, който позволява строителни работи да започнат незабавно при условия обявено бедствено положение.

"Проблем с нормативната уредба няма. През 2016 г. по наше предложение бе вкаран този член в закона. Този член от закона от 2016 година винаги е давал право на държавен, общински, публичен орган на момента при бедствие да започне възстановителни и ремонтни дейности без обществена поръчка, на момента", каза Нанков, който показа и въпросния законов текст.

БСП доведе хора от наводнените карловски села в НС

БСП доведе хора от наводнените карловски села в НС

Те искат отчет как са изразходени държавните средства за преодоляване на щетите.

И даде пример на подобни проекти, изградени "на пожар" в миналото при обявено бедствено положение - водопроводът, свързал София и Перник през 2019, когато градът бе в безпрецедентна водна криза.

"Такова нещо може да каже или човек, който не познава законодателството, или такъв, който не иска да си свърши работата, а да подвежда местното население", добави Нанков.

"Шишков по безпардонен начин се опита да прехвърли отговорността върху народните представители върху това, че по не особено бърз начин се отстраняват щетите от наводненията. Първо, той като министър никога не е внасял в Народното събрание промени, свързани със Закона за устройство на територията или Закона за обществените поръчки, които да облекчават тези процедури. Той каза, че ние като народни представители сме се гаврили с него на комисия. Това абсолютно не е вярно, ние съвсем нормално и експертно обяснихме, че това, което той предложи по една друга тема, която няма нищо общо, няма как да бъде прието по този начин", заяви на свой ред Младен Шишков, народен представител от ГЕРБ и член на регионалната комисия.

Обявиха превантивно бедствено положение за карловските села Богдан и Каравелово

Обявиха превантивно бедствено положение за карловските села Богдан и Каравелово

Причината са повишени речни нива и увеличаване на натрупаните наноси