Днес ще започне изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник, който ще свърже софийската мрежа с тази на Перник.

За старта на строителството на тръбата, съобщиха от Министерството на икономиката.

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни
Обновена

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни

Изграждат "байпас" на ВиК инфраструктурата на София

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерски съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". Решението беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК-мрежата на София.

Изграждането на водопровода ще струва 26 млн. лв., а премиерът заръча тя да се построи предсрочно за 30, а не за 40 дни, както е планирано.

Снимка 464581

Източник: БГНЕС

Воден режим бе въведен за Пернишка област на 18 ноември миналата година. Първоначално вода беше пускана за 10 часа през деня, а след това по 8 часа. В момента Перник е на режим, при който се пуска вода само по 7 часа на ден. През декември месец бе обявено бедствено положение в Перник, което бе удължено преди няколко дни.

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Притокът е увеличен, но вода продължава да се губи

За извършване на необходимите строителни работи се спира движението в участъка от разклона за с. Люлин до отбивката за регионалното депо за битови отпадъци, съобщиха от АПИ. До средата на февруари се ограничава движението по 1,2-километров участък от третокласния пътя Големо Бучино - Перник.

Обходният маршрут е АМ "Струма" - общински път до с. Люлин - път III-802 Дивотино - Перник.

Водният потенциал в България не е напълно усвоен

Водният потенциал в България не е напълно усвоен

Валентин Колев: Цената на електрическата енергия в България е най-висока от цяла Европа