Промените в състава на правителството след ротацията през март месец ще са минимални, заяви премиерът Николай Денков. Освен това - Денков определи като "неадекватни" критиките на вицепрезидента Илияна Йотова, която вчера от провинцията изрази съмнение, че той ще взима решения при ротацията на министри, предстояща през март, а същинските решения се взимали от "А отбора" в парламента, а не от "Б отбора" - правителството.

"Тази критика е абсолютно неадекватна, даже се чудя какво да коментирам. България е парламентарна република с разделение на властите. След като бъде избран, кабинетът си има права и задължения, НС има права и задължения. Всеки трябва да си върши работата. Ако погледнете в предходните месеци е имало много случаи, в които в парламента са искали нещо, а се е случвало друго, защото МС е казвал, че това няма да е правилно. Да припомня за дерогацията например. Имало е и други случаи, в които НС е решавало какво да се случи. Така работи парламентарната република", възмути се Денков. Той присъства на представянето на първата българска чатбот платформа с изкуствен интелект, провело се в София Тех Парк. 

И бе категоричен -, след което ще бъдат обсъдени с парламентарните групи, поддържащи правителството. Това е и било направено на първата по рода си такава среща през миналата седмица в парламента, на която се е постигнало съгласие, че именно Денков и Габриел щели да имат водеща роля.

"Разговорът бе изключително по принципа как ще се подходи. Не сме обсъждали имена, тъй като едно от първите изяснени положения беше, че ние с г-жа Габриел трябва първо да подготвим списъка и след това да го обсъдим", даде повече подробности Денков на въпрос на News.bg.

Денков е изготвил и преглед на свършеното и несвършеното от министрите, като ще го предостави за преглед и на Мария Габриел.

"Ключовото е, че промените в правителството ще са минимални", отсече той.

Мария Габриел без имена, индикации и знаци до ротацията
Обновена

Мария Габриел без имена, индикации и знаци до ротацията

В страната се вижда устойчивост и стабилност, защото изпълнителна и законодателна власт работят

Здравният министър Христо Хинков, който преди дни публично и единствен засега от кабинета заяви, че след ротацията няма да остане на поста, е действал прибързано, смята Денков, но си обяснява тази му постъпка с големия натиск, оказван върху министрите.

"Много са несправедливи критиките към тях, в това число и от президентството. Тези хора работят за държавата и ако непрекъснато им пречим и ги натискаме в някаква посока, това пречи да си свършат работата, от което няма полза никой."

В този ред на мисли били разбираеми и критиките към военния министър Тодор Тагарев, които 80% били неоснователни, но това не било причина да се сменя който и да е министър.

Що се касае до МВР шефа Калин Стоянов, за който преди дни Мария Габриел се изказа ласкаво, но чиято оставка искаха от ПП/ДБ, Денков заяви: "Отношението ми към него ще зависи от неговото отношение към биячите в МВР, той реагира сравнително адекватно. Радвам се и че след случая в Стара Загора след една доста непремислена реакция в първия ден на втория се коригираха. Има още какво да се желае, но това не е основание за смяна на министър без да е ясно имаме ли по-добра алтернатива."

Макар и да коментира въпроса с предложението на Десислава Атанасова за член на Конституционния съд в петък, Денков днес отказа да продължи с анализа на качествата й с аргумента, че не е юрист.