Миньорите от фалиралия рудник "Черно море" може да останат и без домове. Те изпратиха отворено писмо със зов за помощ до премиера Бойко Борисов, омбудсмана на Републиката Мая Манолова и областния управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Останалите без работа миньори настояват министър-председателят да се намеси, за да се прекрати процедурата за продажба на ведомствените жилища, които обитават. Домовете са обявени на търг от НАП, заради дългове на собственика, алармира Дарик.

"Очаквахме, че държавата, в лицето на НАП - Бургас, ще прояви загриженост и разбиране за ситуацията, в която попаднахме не по наша вина. Многократно сме настоявали пред бившите ръководства на мината да ни продадат обитаваните и поддържани от нас ведомствени жилища. 

С публичната продажба на тези построени в средата на миналия век жилища, държавата в лицето на НАП няма да покрие многомилионните задължения, натрупани от бившите собственици на мината", пишат служителите от рудника.

В сградите има детска градина, а в домовете живеят хора с 90% и 100% процента инвалидност. Миньорите предлагат сградите да се предоставят на държавата и общината, вместо да се продават, защото изпълняват социални функции.