"В Швейцария има много висока оценка за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, особено по въпроса за Западните Балкани". Това заяви ръководителят на Федералния департамент на външните отношения на Конфедерация Швейцария Игнасио Касис след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в София.

Швейцарският първи дипломат подчерта, че страната му също обръща сериозно внимание на региона на Западните Балкани през последните години и тази политика ще продължи.

"Можем да се допълваме взаимно, за да насочим тези средства разумно и да постигнем най-добрите резултати", подчерта българският външен министър.

От своя страна Касис отбеляза, че колкото по-активно е сътрудничеството между България и Швейцария в Западните Балкани, толкова по-сигурен ще бъде регионът в бъдеще.

Двамата министри обсъдиха и въпроса за швейцарската кохезионна помощ към страната ни.

"Радвам се, че за следващия период има два приоритета-професионално образование и миграция", допълни Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че България ще положи всички усилия в преговорите за Институционалното споразумение между ЕС и Швейцария да приключат възможно най-скоро и по най-добрия начин за двете страни.

"Швейцария има много предимства в областта на професионалното образование, които могат да бъдат предадени на нашите партньори в България", отбеляза от своя страна министър Касис.

Захариева е категорична, че търговските отношения между двете страни са много добри, а стокообменът расте.

Швейцарският й колега посочи, че страната му е осмият най-голям инвеститор у нас.

"Целта ни е да влезем в първата петица", допълни още Касис.