Раздвоен от продължилия близо 6 часа Консултативен съвет по национална сигурност излезе малко преди неговия край лидерът на „Атака" Волен Сидеров.

Той призна, че не е доволен от липсата на достатъчно категоричност и решителност във всички останали лидери на парламентарно представени партии по отношение на бежанската криза.

Сравнително доволен лидерът на „Атака" е останал от постигнатото съгласие по отношение на протестите в София и бъдещи действия за повече прозрачност на висшите политици.

Сидеров отново настоя, че нелегалните имигранти, които застрашават националната сигурност трябва да бъдат екстрадирани и да се възложи на правителството да вземе мерки за преграждане на границата с Турция. „Такова решение КСНС не взема. Нещата се обтекаеми. Първоначалният вариант, подготвен от президента, представляваше една констатация на нещата без никаква идея в нея", със съжаление обяви той.

Волен Сидеров обяви, че днес загрижеността на вътрешния министър Цветлин Йовчев за проблемите, за които „Атака" отдавна е сигнализирала, най-после е била налице. „Според мен е доста закъсняла, има над 10 000 човека, не знам как ще ги изведат", коментира Сидеров и отново припомни, че проекторешение на „Атака" по темата не е било допуснато от ГЕРБ, БСП и ДПС дори да влезе в дневния ред.

Не го разбирам това раздвоение на съзнанието - искаш да решиш нещата, а отхвърляш проекторешение на „Атака", което дава това решение", чудеше се Сидеров.

Няма директива, която забранява ако се налага дори по цялата граница да се изгради преграда, категоричен бе Сидеров. В това отношение обаче съгласие няма като нито един от лидерите на другите партии не са показали решителност.

По думите на лидера на националистите констатациите на Росен Плевнелиев не решават проблемите. Държавният глава „се въртял" около наличие на изблици на ксенофобия, каквито Сидеров смята, че няма. „Бях против да влиза такъв текст. Такава ескалация на ксенофобия, омраза и нарушаване на етническия мир просто няма", настоя Сидеров, според когото не е нужно да се самооплюваме като общество заради нещо, което не вършим. „Това са излишни, мазохистични текстове в едно становище, което трябва да каже какво да са направи, за да се реши един проблем".

Волен Сидеров е разочарован и от факта, че не е имало становище кой е причинил кризата. Според него това са терористи, излизащи от Турция с помощта на Катар и Саудитска Арабия. „Тревожното е, че всички са съгласни, че този процес няма да намалее, а напротив - ще се задълбочава", констатира той. На външния министър Кристиян Вигенин Сидеров дори е казал, че трябва да се заяви ясно на Съединените щати да спрат да подклаждат войни и да спонсорират терористи, защото точно те заедно с Турция и Израел са виновниците за бежанците.

По време на заседанието все пак е постигнало известно съгласие по отношение на ситуацията в страната и най-вече по улиците на София, констатира Сидеров. „Има съгласие по това, че трябва да се спазва закона при всички граждански и обществени прояви и напрежение. В това отношение има напредък", призна Сидеров и поясни, че става дума за двойния стандарт по отношение на това какво може и какво не може да се случва по улиците.

Мерките ще бъдат сведени до столичния кмет, който според Сидеров е този, който трябва да вижда и да се намесва, когато има нарушение на закона. „Палежи и вандалщина продължават да минават за конституционно право", обясни лидерът на „Атака" и бе категоричен, че никой няма право да нарушава закона и когато се прави протест, той трябва да бъде разрешен по всички правила от общината. „Иначе направо да махнем Закона за митингите", отбеляза той.

Във връзка с текста предложен от Николай Бареков за операция „чисти ръце" също е постигнато известно съгласие, като сходни предложения е имало и от други политически сили. Стигнало се е до текст, който да възложи на премиера да изложи пред европейския съвет на премиерите на Европейския съюз искане за ускоряване на мерките за повече прозрачност по отношение на висшите политици - да се изваждат техни сметки, офшорни и други, което Сидеров подкрепя.

Стана ясно още, че в началото на декември страната ни ще има парламентарна делегация в Сирия, като по всяка вероятност ще има среща и със сирийския президент Башар Асад. „Смятат, че се изкривява информация за Сирия и законното управление се представя като узурпаторско", категоричен бе той. Делегацията заминава на 7 декември, като това ще бъде първо подобно посещение на държавно ниво между двете държави.