Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата-доставчик на машините за гласуване "Сиела Норма" каза пред БНР, че не разбират какво иска от тях Централната избирателна комисия, поради което е насрочена и днешната експертна среща на представители на двете страни. Дължимите суми е трябвало да бъдат изплатени до края на юни, уточни той. ЦИК от своя страна твърди, че от фирмата-доставчик не са предали всичко дължимо като технологични данни.

Ние не можем да разберем дори какъв е проблемът. Няколко пъти получаваме писма с различни искания, на които отговаряме всеки път. Така или иначе сме предали всичко, каквото по договор сме дължали, още през февруари и след модификации, които са били по искане на ЦИК, отново през март. (...) След което обаче, най-вече може би и покрай смените в състава на ЦИК те решиха, че трябва още нещо да предаваме. Ние предаваме, каквото ни се поиска. Неща, които не сме длъжни да предаваме по договор и които даже не съществуват, но сме опитвали да ги генерираме. В момента обаче наистина не можем да разберем какво се иска от нас и затова помолихме за тази среща на експертно ниво, обясни Тодоров.

ЦИК се подготвя за избори 2 в 1

ЦИК се подготвя за избори 2 в 1

Важно е да се рабере датата на изборите

Софтуерът за машините за гласуване е разработен от експерти в САЩ и Панама, уточни той.

Относно избори 2 в 1 Тодоров подчерта, че една смарт карта може да се ползва за отключване и на двата вота.

Няма да има проблем с изборите, уверяват от "Сиела норма"

Няма да има проблем с изборите, уверяват от "Сиела норма"

ЦИК все още дължи 9 милиона лв. на фирмата осигуряваща машините

Ако обаче някакъв по-сложен сценарий бъде приет, това вече е въпрос на възможности във времето. Ние засега нямаме методика от ЦИК, за да работим по нея, допълни директорът на "Сиела Норма"

Ако бъде решено да се ползват две смарт карти, може да възникне проблем с доставката на допълнителните около 33 хиляди карти, предупреди Тодоров.

Той определи двумесечен времеви хоризонт преди датата на изборите като достатъчен за техническата им подготовка и за участие в нов търг, но един месец според него е недостатъчен.