Ако бъде поръчано от ЦИК, може да се доставят до края на септември още 1200 машини за избори 2 в 1. Ако има визия за изцяло машинно гласуване в малките около 2500 секции, може до края на октомври да се доставят още 1300 машини, но само ако изборите не са преди 7 ноември, за да има време да се инсталира необходимият софтуер. Ако изборите са на 31 октомври обаче, е сложно. Това е в ръцете на НС и зависи от промяна в Изборния кодекс. Това коментира пред БНТ Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела норма".

Той не каза чия собственост са машините, "но те могат да станат собственост на държавата, когато бъдат платени". Той обаче уточни, че не може да коментира договора, защото ще бъде санкциониран от ЦИК.

Тодоров добави, че договорите са на парче, има за поддръжка на машините, правят се избори по избори и може ЦИК сама да реши да направи поръчката за машините или да са инхаус - или "Информационно обслужване", или "Сиела". Възможно е да не избере нас, поясни Веселин Тодоров.

50 млн. лв. по-скъпи избори, ако гласуваме три дни

50 млн. лв. по-скъпи избори, ако гласуваме три дни

В актуализацията на бюджета са заложени избори "2 в 1" за 133 млн. лв.

Иначе "Сиела" е потвърдила, че може да се използват техните машини. Веселин Тодоров съобщи, че е изпратена оферта за малко над 5 млн. лв. за един тур от избори. Ако са две в едно, цената няма да се увеличи, но ако се направят отделно, всеки път ще струват по толкова. Всички действия са повтаряеми и трябва да се правят два пъти - за парламентарни и президентски избори, при разделянето ще е два пъти повече, ако изборите са отделно и заради други разходи.

Ако изборите се разделят, ще струва около 60 млн. лв. повече на държавата. Тежък логистичен въпрос е, ако три поредни недели има избори, смята още директорът на "Сиела". Почти невъзможно е да се направи това, тъй като екипите няма да издържат да работят денонощно, 2500 техници работят и уикенда, поясни той.

Веселин Тодоров коментира и софтуерните промени - те са готови със сценарий за гласуване при избори 2 в 1. Един комплект карти се предвижда, избирателят влиза в секцията, взема смарт карта, поставя я, машината стартира с единия вид избори, след това се зарежда за другия вид избори - гласува, разпечатват се две разписки за двата вида избори, вземат се двете разписки, пускат се в урните и се връща смарт картата, каза Тодоров.

Ако ЦИК реши да са две смарт карти за двата вида избори, става по-сложно и ще има организационен проблем в секциите, не могат и да се доставят толкова смарт карти при сегашния дефицит в света, категоричен е той.

Депутатите мислят върху президентски избори от 22.10 до 22.11

Депутатите мислят върху президентски избори от 22.10 до 22.11

Няма краен срок за становищата

Не е възможно да са две машини за двата вида избори, тъй като ще са нужни 10 000 машини повече, смята Тодоров. Смяната на картите също е риск, а броят разписки може да се обеди и в една и да се пусне в една урна. Всичко обаче е решение на ЦИК, обясни директорът на "Сиела норма".

Трябва да има отделни карти за двата вида избори и при избор не избирам никого пак може да се промени софтуерът, но ще се създаде хаос, смята още експертът.

Двете гласувания обаче ще удължат времето за гласуване на всеки избирател - по сметки на Тодоров, с около 25-30% повече ще коства на избирателя. По тази причина е предложено на ЦИК да се сложи в още секции втора машина, за да може да са гласува паралелно.

Държавата дължи около 9 млн.лв. с ДДС по договорите със "Сиела норма", заключи още Веселин Тодоров.