В актуализацията на бюджета са заложени пари за избори "2 в 1" на стойност 133 млн. лв. Така служебният финансов министър Асен Василев отговори на въпрос на News.bg дали има достатъчно пари в бюджета при едни евентуални нови предсрочни избори и правена ли е план-сметката колко биха стрували те.

По думите му, ако изборите се случат в три отделни дни или три седмици, ще трябва да се платят на ЦИК допълнителни средства - още около 50 млн. лв. Това биха били разчетите за провеждане отделно на парламентарни избори и президентски с балотаж.

Асен Василев препоръча на депутатите да посмятат с калкулатор

Асен Василев препоръча на депутатите да посмятат с калкулатор

Как да осигурим бюджета до края на годината

По въпроса с мигрантската криза и дали предложената актуализация на бюджета би покрила допълнителни разходи, ако се наложи, Василев увери, че работи активно с Министерство на отбраната и на МВР да се прецизират допълнителните разходи. Най-удачно е това да се случи между първо и второ четене на актуализацията и да се коригират разходните тавани за двете министерства, за да може парите да бъдат използвани за кризата, подчерта Василев.

Припомняме, едва днес 46-то Народно събрание конституира редовните си комисии, сред тях и Комисията по бюджет и финанси, която трябва да разгледа предложената от служебното правителство актуализация на бюджета. Комисията проведе днес първото си заседание, а утре ще бъде и второто, на което Асен Василев е поканен да мотивира проекта.

Актуализация на бюджета можело да има до 3 седмици
Обновена

Актуализация на бюджета можело да има до 3 седмици

Комисията вече прие вътрешните си правила за работа