В началото на протестите управляващите не са очаквали този взрив на улицата и е трябвало да намерят най-правилната реакция, което е довело до поредица от грешки.

Това заяви психологът проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR във връзка с развитието на антиправителствените протести.

"Процесът върви трудно и виждаме, че хората на улицата са като на периоди. Имаме отливи и събиране, от управлението на процеса зависи движението на хората навън", допълни тя.

Политологът проф. Антоний Тодоров пък е на мнение, че протестът е разнороден и има собствена логика. Няма някой, който е способен да го командва и ръководи, смята той.

18-и ден на антиправителствени протести
Обновена

18-и ден на антиправителствени протести

Мястото на демонстрацията отново е района между президентството и Министерски съвет

"Голяма част от протестиращите граждани отиват там в лично качество и не очакват да има лидер, когото да последват. Опитите да се наложи някой се сблъскват със съпротива", добави политологът.

Според него силата на протеста е именно в това, че няма политическа партия и лидер зад него.

"Огромен проблем е, че няма лидер, който да поеме пътя за представяне на политическа алтернатива на това управление", смята проф. Христова.

По думите ѝ протестите имат два възможни изхода. "Единият - да има ефективен диалог между тези, които нямат лидер, а искат промяна и тези, които са на власт. Вторият - подаване на оставка и преминаване към служебно правителство, което да бъде определено от Румен Радев. Ако такова нещо се случи, то тогава има няколко огромни проблема и те се редуцират в едно - липсата на доверие", посочи тя.

Гражданското недоволство върви към непредвидима многообразност

Гражданското недоволство върви към непредвидима многообразност

Ескалацията на протестите неминуема, предупреди Румен Ралчев

Тодоров добави, че нито ще има преврат, нито дълго служебно правителство, в което президентът ще вземе цялата власт.

"Протестът е разнороден и това го прави силен. Той иска промяна. Много хора си представят по различен начин бъдещето. Това, което ще се случи, ще се случи на избори. Искат ново управление. То ще се случи с избори, било то предсрочни или редовни", категоричен бе той.