Още по време на предизборната кампания сме заявявали, че сме готови да си говорим с всички в името на доброто на България.

С такава прелюдия към директния отговор съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов отговори на въпрос дали има шанс за положителна реакция на призива на „Атака” Волен Сидеров за издигане на обща кандидатура за президент, подкрепена от всички патриотични формации.

Малко по-късно Симеонов поясни, че макар и в момента да не си говори със Сидеров, това може да се промени.

Няма причина да не разговаряме, въпреки че имаме много неприятни спомени от атаките на “Атака” срещу нас - неща, които са свързани включително и с моето семейство. Но това са неща, които мога да преодолея”, коментира Симеонов.

По думите му разривът между НСФБ и „Атака” настъпил заради подмяната на принципите, които „Атака” е имала, едно идейно предателство и пълната подкрепа за ГЕРБ, т.нар. златен пръст. Миналото, което трябва да бъде забравено и загърбено, не е леко и този процес няма да е лек, но трябва да бъде направен в името на България, смята още Валери Симеонов.

На призив обаче да се обърне към Волен Сидеров от ефира на БиТиВи, Симеонов заяви, че няма нужда от никакъв посредник и смята да каже в очите на лидера на „Атака” всичко.

Доброто е, че е слязъл от божествения си пиедестал”, заключи Симеонов за Сидеров.
Няма срок, в който трябва да отговорят на офертата на “Атака”, заяви още Симеонов.

Подобна позиция споделя и коалиционният партньор на Симеонов – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той припомни, че още през 2013 година е призовал за обединение на патриотичните формации срещу разделението в обществото и политическата класа на леви и деси, на –фили и –фоби, на консерватори и либерали.

Ако постигнат диалог с „Атака”, Каракачанов смята, че по този начин патриотичните организации ще покажат, че действително са прочели и разбрали надписа, който седи на фасадата на Народното събрание – „Обединението прави силата”. 

Съпредседателите на Патриотичния фронт коментираха и напрежението в столичния квартал „Ботунец” реално като етническо, отхвърляйки тълкуванието му само като битов инцидент.

Според Красимир Каракачанов битовия по същество инцидент е показателен за етнически проблем в цялата страна, защото в „цели региони циганите мародерстват; възрастни хора са бити, ограбвани и изнасилвани всеки ден.”

По думите на Валери Симеонов това, което трябва да се направи е да се действа с твърдата желязна ръка на закона и чрез институциите да се прекрати чувството за безнаказаност у циганите, което ДПС внушава.