Създаването на Европейски енергиен съюз беше акцент в изказването на вицепремиерът Валери Симеонов във форум на Вишеградската група. В нея участват България, Румъния, Гърция, Сърбия, Хърватия и Словения.

Симеонов изтъкна, че Европейският енергиен съюз трябва да отразява спецификите на отделните държави членки и да се базира на равнопоставеност.

Необходима е по-добра енергийна свързаност, отбеляза Валери Симеонов.

По покана на министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто вицепремиерът Валери Симеонов взе участие в Срещата на министрите на външните работи във формат В4+ в Будапеща.

Захариева представи приоритетите за европредседателството ни

Захариева представи приоритетите за европредседателството ни

Трябва да се работи за развиване на дигиталните умения при младите

"По време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат продължени усилията за завършване на междусистемната свързаност и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани, с което да се гарантира сигурността на енергийните доставки в региона", наблегна Симеонов.

Вицепремиерът изтъкна колко важно е изграждането на интерконекторни връзки с Гърция, Сърбия и Турция. От голямо значение освен това е и осигуряването на непрекъсваеми двупосочни доставки на природен газ между Гърция, България, Румъния и Унгария.

Подписахме меморандум с Гърция, Румъния и Унгария за газов коридор

Подписахме меморандум с Гърция, Румъния и Унгария за газов коридор

Документът гарантира сътрудничество между газовите компании

Симеонов добави сред приоритетите и изграждане на газов хъб като част от Южния газов коридор, както и нужния плавен преход от регулиран към либерализиран пазар.