В момента България е в доста критично състояние. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод ситуацията с коронавируса у нас.

Той отрече да е използвал силни изрази като "затваряне на държавата", но подчерта, че винаги е настоявал да се спазват мерките, които се препоръчват от компетентните лица.

"Не става въпрос за затваряне на държавата, в самото понятие няма никакъв смисъл. Има препоръки, които биха могли да помогнат на вече доста натоварената здравна система", поясни Симеонов.

Сред мерките, за които той настоява, са забрана на всякакви обществени мероприятия, защото те представляват клъстери на заразата. Лидерът на НФСБ иска и ограничаване на учебните занимания, особено на учениците над 4 клас, тъй като разпространението на заразата се извършва основно от преносители без симптоми, а това са децата. Според него е необходимо и да се прецизира режимът на посещения на заведенията за обществено хранене, както и да се приемат закони за налагане на санкции на лекари, които отказват да изпълняват задълженията си. Симеонов посочи, че избягва да препоръчва мерки за ограничаване на икономиката, тъй като тя щяла да крепи държавата.

Валери Симеонов привърженик на по-строгите мерки и затваряне

Валери Симеонов привърженик на по-строгите мерки и затваряне

Депутатът ще иска проверка и на работата на полицията в Пловдив

Епидемията не би трябвало да се приема лековато, тя не може да бъде ограничена с политически лозунги, категоричен бе той. По негови думи в момента нямало рестрикции, защото това не е популярно и носи негативи на този, който ги налага. Няма политици, които биха желали да вземат непопулярни мерки, особено няколко месеца преди избори, подчерта лидерът на НФСБ.

Симеонов изрази съжаление, че в момента превес имат политическите решения над тези на здравните власти.

Запитан дали предварителната организация за справяне с пандемията е била лоша, той посочи, че сме имали възможност за подготовка, но в момента здравната система е опасно натоварена и е пред срив.

Борисов се чувства най-сигурен, няма да затваря държавата

Борисов се чувства най-сигурен, няма да затваря държавата

Здравите да работят, заразените да са карантинирани, а болните да бъдат лекувани

Нека се уплашат хората, чувалите с трупове бяха факт в американските болници, ще станат факт и в България, предрече Симеонов.

Според него през март властта у нас е реагирала достатъчно рано и е била за пример в цяла Европа. Към момента по негови думи се осигурява необходимият финансов ресурс, но не и по-важното - съпричастност с това, което искат лекарите. Всички трябва да сме съпричастни с тях. Нека всеки да поеме своята отговорност, настоя лидерът на НФСБ.