"Само обединени - българите извоюват победи и постигат своите високи цели. Когато са разединени - енергията отива във вътрешно противоборство, а не за съзидание".

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на поклонението за 104-та годишнина от Добричката епопея, което се състоя днес пред паметника на ген. Иван Колев в Добрич.

Валери Симеонов и народните представители от НФСБ Валентин Касабов, Христиан Митев, Йордан Апостолов и Георги Колев, заедно с родолюбиви граждани и български офицери отдадоха почит пред паметта на героите от паметните събития между 5 и 7 септември 1916 г.

На днешния ден преди 104 години се води най-ожесточената битка край Добрич, благодарение на която не се допуска повторна окупация от румънските, руски и сръбски войски.

Борисов: Справедливост и по-добро бъдеще не се постигат с вдигнат юмрук
Обновена

Борисов: Справедливост и по-добро бъдеще не се постигат с вдигнат юмрук

Според него трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес

Името на ген. Иван Колев остава записано със златни букви в българската история като част от тази Добричка епопея. Един от големите български пълководци, наричан Освободителя на Добруджа, той предвожда българската конница, която разгромява опитващите се да превземат града и надвишаващи я по численост съюзени руски, румънски и сръбски части.

Симеонов заяви, че в Добрич винаги идвал с чувство на признателност и преклонение. 

Той определи сраженията през 1916 година като Добруджанската Шипка или Втората Шипка.

"Днес е време разделно. Имало е и по-тежки времена, но мисля, че този етап ще отмине. За съжаление, не с положителна оценка в исторически аспект ще бъде този период на стихийни протести и немотивирани искания. Този период по-скоро няма да доведе до нищо", коментира ситуацията в страната Валери Симеонов.

Радев настоява властта да осмисли своята отговорност за протестите
Обновена

Радев настоява властта да осмисли своята отговорност за протестите

По думите му промяната е възможна, когато сме единни