В сегашната икономическа ситуация трябва да бъде осигурено възможно най-евтиното гориво. От миналата година настояваме да се ограничи износът на ток, заради спирането на доставките на газ, така че тези високи цени да не се прехвърлят на вътрешния пазар. Износът на ток от България не е ограничен.

Това заяви икономическият съветник към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова пред БНР по повод изтичащия срок за актуализацията на бюджета, който трябва да бъде разгледан на второ четене в парламента.

По думите й България може да покрие нуждите на вътрешния си пазар за тока. И само това може да намали напрежението върху бизнеса, а оттам и върху инфлацията в страната. "Тази мярка би подпомогнала както предприятията, които са енергийно интензивни, така и българските домакинства", каза Григорова. 

Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

Те няма да се променят следващите 12 месеца

Бизнесът ще бъде притиснат и ако не получи компенсациите, за които настоява, ще има редица затворени предприятия. По думите й целият бизнес - общини, болници, детски градини ще усетят ускоряващата се инфлация, която към месец май е 15,6%, но при липса на компенсации може да се увеличи двойно.

Според настоящия бюджет 2022 текущите разходи на държавата се предлага да достигнат почти 36% от БВП, касовият дефицит се запазва на 4,1% от БВП, но номинално ще е рекордните 6,2 млрд. лв. Към месец май инфлацията достига 15,6% на годишна база.

"Промените, за които настояват работодателските организации, отчасти са заложени в промените на Закона за енергетиката и се очаква средствата да дойдат от дивидентите, които държавата отчислява от държавните енергийни дружества. Може би ще бъдат подпомогнати, за разлика от домакинствата, за които са отделени 2 млрд. лв., но всъщност 1,5 млрд. лв. са само за увеличаване на пенсиите", каза Григорова. 

Пенсиите да се увеличат от 1 юли - министърът вече е песимист

Пенсиите да се увеличат от 1 юли - министърът вече е песимист

Няма да има техническо време за преизчисление

"Което означава, че половин млрд. лв. няма как да се усетят значимо от българските домакинства, каквито и да са мерките и колкото и ефективни да са те. Макар че част от мерките въобще не са ефективни и по-скоро ще оставят повече средства в търговците, отколкото в домакинствата.

Когато сме създали предпоставки за значително увеличение на горивата, каквито и помощи да се предвидят в бюджета, те няма как да минимизират пагубния ефект на увеличението на цените на горивата, обясни Григорова. 

Общините искат компенсации на тока и по-високи заплати за администрацията

Общините искат компенсации на тока и по-високи заплати за администрацията

4 въпроса поставил Даниел Панов на премиера Кирил Петков

Според нея е трябвало да се увеличи минималната работна заплата и да се увеличат трудовите възнаграждения на заетите в публичния сектор. Да се увеличат минималните осигурителни доходи и максималният осигурителен доход, така че да се обезпечи възможността за изплащане на по-високите пенсии, вече заложени в бюджета за ДОО. В противен случай ще трябва всяка година да се обезпечават трансферите от държавния бюджет, за да могат да се покриват по-високите пенсии, защото страната ни е с най-ниски пенсии и заплати в ЕС, обясни Григорова.

Минимум 50% от средната работна заплата трябва да бъде минималната такава. И това е заложено като препоръка в Директивата за минималните възнаграждения, която скоро ще бъде приета от ЕК и ЕП, увери синдикалният икономически съветник. 

Първите технически тестове на интерконектора с Гърция приключиха успешно

Първите технически тестове на интерконектора с Гърция приключиха успешно

Подготовката за въвеждане в търговска експлоатация на газопровода IGB напредва активно